Djevojčicu Snežanu danas vraćaju u Klinički centar

Jedanaestogodišnje djete, kome po tvrdnji ljekara nema pomoći u liječenju, roditelji od četvrtka bezuspješno pokušavaju da prebace iz Instituta u Crnu Goru
388 pregleda 5 komentar(a)
Snežana Zejak, Foto: Privatna arhiva
Snežana Zejak, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.08.2018. 07:20h

Bjelopoljac Goran Zejak, čija je maloljetna ćerka Snežana teško bolesna i na liječenju u Beogradu, platio je 1.160 eura za njen transport u Crnu Goru iako je juče Klinički centar Crne Gore najavio da je rezervisao mjesta u avionu.

Djevojčica je na liječenju u Kliničkom centru Srbije i Institutu operisana i liječena od decembra prošle godine. Jedan od tumora na kičmi, koji nije bilo moguće operisati, proširio se i zahvatio glavu.

Jedanaestogodišnje djete, kome po tvrdnji ljekara nema pomoći u liječenju, roditelji od četvrtka bezuspješno pokušavaju da prebace iz Instituta u Crnu Goru. Ljekari su u četvrtak saopštili roditeljima da je djevojčici preostalo od sedam do mjesec dana života.

IZ KCCG sinoć su objasnili “Vijestima” da će porodici biti refundiran novac do posljednjeg centa i da je takva procedura.

Objašnjeno je da su oni od januara u Beogradu i da nije bilo drughog načina i bržeg da se obezbjedi povratak.

Fond snosi trošak karata za bolesnika i jednu osobu iz pratnje, ali će se pokušati naći načina da se plate i troškovi za majku djevojčice, koja je uz nju, rečeno je “Vijestima”.

Zejak je u ponedjeljak kritikovao KCCG, navodeći da neće poslati helikopter po njegovo djete jer je pokvaren. Iz te zdravstvene institucije su zatim objavili da su obezbijedili prevoz:

“Odmah po dobijanju zahtjeva, Klinički centar je rezervisao avionske karte za let u srijedu 8. avgusta za transport u ležećem položaju. Budući da je za ovaj vid transporta potrebno osloboditi šest mjesta za pacijenta i dva za anesteziološku ekipu, nije se mogao obezbijediti raniji termin. U potpunosti razumijemo roditelje, koji u za njih najtežim i najbolnijim trenucima, žele svoje dijete što prije da prevezu u rodni grad, zbog čega je Klinički centar odmah po dobijanju zahtjeva kolega iz Srbije i reagovao, kako bi im to u najskorije vrijeme i omogućili,” objavili su u ponedjeljak iz KCCG.

Nakon problema koje je imao jer ne može dijete da vrati kući i prozivki nadležnih u Crnoj Gori, iz bjelopoljske Bolnice Vijestima je saopšteno da je načelnica pedijatrije dr Aida Ećo preduzela sve mjere da se za pacijentkinju obezbijedi najbolji mogući transport.

“U mojoj nesreći bjelopoljska Bolnica se bavi neistinama. Ništa nije preduzela oko preuzimanja moje bolesne kćerke Snežane Zejak sa Instituta za onkologiju u Beogradu. Teško mi je da povjerujem da se menadžment Bolnice u ovako teškom trenutku nečije nesreće bavi neistinama. Nije tačno da je “sanitetsko vozilo sa ljekarom i medicinskom pratnjom bilo spremno da je preuzme”, niti da je načelnici pedijatrije dr Aidi Ećo “iz Instituta u Beogradu rečeno da ne šalju vozilo, već da će oni direktno tražiti od Kliničkog centra Crne Gore prevoz avionom do Podgorice. Istina je da su iz bjelopoljske Bolnice javili Institutu da je vozilo krenulo, a nakon par sati da od vozila nema ništa”, kazao je otac.

Istakao je da je dr Ećo predložila načelnici radiologije Lejli Paripović da iz Instituta pošalju telegram za helikopter u KCCG, kao bi dijete bezbjedno došlo do Podgorice.

Zejak je kazao da je priča sa njegovim djetetom završena i da se obratio novinaru Vijesti kako više niko od crnogorskih građana i rodbine ne bi posljednje sate provodio u paklu, kroz koji on i dalje prolazi sa suprugom Mersihom.

Nakon objavljivanja teksta, “Vijestima” se javilo nekoliko građana, kao i Aerodromi Crne Gore i Montenegro Airlines, nudeći pomoć da se bolesno djete vrati u Crnu Goru.

Fond zdravstva: Transplantaciju jetre plaća država

Fond za zdravstveno osiguranje u cjelosti finansira djelimičnu transplantaciju jetre, ukoliko postoji adekvatan donor. To je iz FZO saopšteno povodom apela za liječenje Bjelopoljke Amele Hot (44), čiji je brat “Vijestima” rekao da je transplantacija urgentna i da će biti rađena najvjerovatnije u Istanbulu, ako prikupe između 80 i 100 hiljada eura.

On je rekao da Amela u KCCG čeka operaciju trbušne aorte i da će, ako bude kompatibilan donor, dio jetre donirati njihov drugi brat. “Na osnovu konzilijarnog predloga doktora KCCG određene specijalnosti i konzilijuma za upućivanje van Crne Gore, osiguranik ostvaruje pravo na upućivanje na liječenje, što podrazumijeva i djelimičnu transplantaciju jetre, uz postojanje podudarnog srodnog davaoca. Predloženo liječenje djelimične transplantacije jetre u cjelosti finansira FZO”, kazali su iz te institucije.

Bonus video: