Bošković: Neki bi da politički profitiraju na nesreći poginulih i prognanih

Ministar odbrane je kazao da Crna Gora ne želi da nikada više bije tuđe bitke, već da je okrenuta svom razvoju i napretku i izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženja
90 pregleda 4 komentar(a)
predrag bošković, Foto: Screenshot (Youtube)
predrag bošković, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 26.10.2018. 17:32h

Crna Gora je okrenuta svom razvoju i izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženja, i ne želi nikada više da bije tuđe bitke, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je danas u parlamentu odgovarao na pitanje poslanika Demokratskog fronta, Slavena Radunovića, da li je prisustvo vojnog izaslanika Crne Gore u Hrvatskoj, Ivana Mašulovića, u Kninu uz, kako je naveo, ustašku ikonografiju i zastavu „Za dom spremni“, proizvod nesrećnog spleta okolnosti ili dokaz da bi Vlada isto postupila na poziv zemlje domaćina, ako bi slavila osnivanje logora Aušvic ili Jasenovac.

Bošković je rekao da je Mašulović učestvovao na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dana hrvatskih branitelja u okviru redovnih akrivnosti na poziv domaćina, u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom.

„On nije bio u Kninu da proslavlja bilo čije pobjede i poraze, niti stradanje bilo kog naroda, kako to vi želite namjerno insinuirati“, odgovorio je Bošković.

Kako je naveo, retorika i smještanje "tog bezazlenog čina u kontekst suludih dešavanja 90-ih ne priliči 20-im godinama ovog vijeka, u kojem su Crna Gora i zemlje regiona u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom".

Bošković je kazao da je Crna Gora svoj odnos prema staradalim pokazala kada im je bio najpotrebnije, kada je otvorila svoje granice i primila veliki broj izbjeglica sa ratom zahvaćenih područja.

„Danas je Crna Gora, što Vas vjerovatno boli, okrenuta sigurnoj evropskoj budućnosti i odlučno ide u korak sa razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena balasta prošlosti u koji opet želite da nas uvlačite“, istakao je ministar.

Kako je naglasio, Crna Gora ne želi da nikada više bije tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku i izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženja.

„To je nabolji put za jačanje regionalne stabilnosti i oslobađanja balasta prošlosti“, smatra Bošković.

Takav odnos, prema njegovim riječima, Crna Gora ima prema bliskoj i prijateljskoj Srbiji i Hrvatskoj.

„Ovo je pozicija Crne Gore u odnosu na taj događaj. Sve drugo su najobičnije insinuacije, koje dolaze od onih koji su pokušavali da lamentiraju nad subinom poginulih i prognanih, i da politički profitraju na njihovoj nesreći, što i danas čine“, poručio je Bošković.

Bonus video: