Hakeri "ugasili" i kovid potvrde

Građani ne mogu da putem portala eZdravlje dobiju digitalni sertifikat kojim dokazuju kovid status

33032 pregleda 16 komentar(a)
Kovid potvrde dokaz za vakcinaciju, preležanu infekciju ili negativan test, Foto: Shutterstock
Kovid potvrde dokaz za vakcinaciju, preležanu infekciju ili negativan test, Foto: Shutterstock

Potvrde kojima se dokazuje vakcinacija protiv kovida-19, da je osoba preležala infekciju ili da ima negativan nalaz, ne mogu da se generišu i dobiju putem portala eZdravlje (ezdravlje.me), a prema tvrdnjama građana, ne izdaju ih ni izabrani ljekari u domovima zdravlja.

Čak i oni građani koji od ranije imaju sačuvane potvrde u PDF formatu ili papiru ne mogu se na njih osloniti, jer je većini istekao rok važenja.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), koji vodi portal eZdravlje, “Vijestima” su kazali da SafeGo, internet servis za dobijanje elektronskih kovid potvrda, ne funkcioniše zbog sajber napada. Redakciju su za detalje uputili na Ministarstvo javne uprave (MJU). Iz resora na čijem je čelu Maraš Dukaj, međutim, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”. Pitanja su poslata i Ministarstvu zdravlja, ali ni oni nisu odgovorili na upit redakcije.

”Sistem EU kovid potvrda je smješten na serverskoj infrastrukturi Ministarstva javne uprave, dok je infrastruktura portala eZdravlje sa koje se pristupa sistemu EU kovid potvrda smještena u Fondu za zdravstveno osiguranje. Kao što ste upoznati, nakon sajber napada onemogućeno je korišćenje većine servisa koji se nalaze na infrastrukturi Ministarstva javne

uprave, pa i servisa EU kovid potvrda. U prethodnom periodu dobar dio ovih servisa po prioritetima je vraćen u funkciju, ali ne i ovaj”, kazali su “Vijestima” iz FZO, na čijem je čelu Vuk Kadić.

Iz Fonda su kazali i da su svi ostali elektronski servisi na portalu eZdravlje u funkciji i da nisu pretrpjeli bilo kakve posljedice zbog ovih napada.

”Kao uostalom ni cjelokupni Integralni informacioni sistem zdravstva, čiji se Centar nalazi u Fondu za zdravstveno osiguranje, a koji svakodnevno koriste zdravstvene ustanove i institucije”, rekli su redakciji.

Dodali su i da su pitanja koja se odnose na izdavanje EU kovid potvrda na alternativne načine izvan nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje.

Resor zdravlja, koji je u to vrijeme vodila Jelena Borovinić Bojović, a kojim sada rukovodi Dragoslav Šćekić, bivši direktor FZO, krajem prošle godine omogućio je preuzimanje EU kovid potvrda putem portala eZdravlje.

Ta usluga, uz zakazivanje pregleda kod izabranog doktora, naručivanje redovne terapije... jedna je od nekoliko koje građani na tom portalu mogu da dobiju elektronskim putem.

Omogućava licu koje ima nalog na eZdravlje.me - broj zdravstvene knjižice ili broj elektronske lične karte i lozinku, da bez odlaska u dom zdravlja dobije EU digitalnu kovid potvrdu. Potvrda, uz osnovne informacije kao što su ime i prezime, datum rođenja, datum izdavanja, sadrži i informacije o vakcini, testiranju i preležanoj infekciji... Korisnik nakon što inicira generisanje na tom portalu, potvrdu dobija na adresu elektronske pošte i može da je kao takvu sačuva i u mobilnom telefonu.

Potvrdu koja sadrži i QR kod, moguće je očitati na servisima za provjeru EU kovid sertifikata (npr. getcovidpass.eu), ali ona neće biti validna, ako je prošlo više od devet mjeseci od vakcinacije, što je, recimo, od prvog februara pravilo za putovanja unutar Evropske unije.

Neke zemlje EU i ne zahtijevaju dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj infekciji ili negativan rezultat testa na koronavirus, uz izuzetak ako osoba dolazi iz države ili teritorije sa visokim epidemiološkim rizikom. Uslove za pojedinačne države moguće je provjeriti na portalu reopen.europa.eu ili putem istoimene mobilne aplikacije (Re-open EU).

Za putovanje u Sjedinjene Američke Države (SAD), međutim, kako se to navodi i na vebsajtu Ambasade SAD u Podgorici, i dalje je obavezan dokaz o vakcinaciji.

Sajber napadi zbog kojih građani Crne Gore, pored ostalog, ne mogu da dobiju i EU kovid potvrde, počeli su 20. avgusta. Vebsajt Vlade (gov.me) i ministarstava, kao i dijela državnih institucija, nisu zbog toga bili dostupni skoro mjesec. Do danas, nisu ponovo u upotrebi i adrese elektronske pošte na gov.me domenu.

Bonus video: