Mazda najavila Skyactiv X motore

Japanski inženjeri su uspjeli da maksimalno povećaju zonu u kojoj je moguće kompresiono paljenje i postizanje glatkog prelaza između kompresionog paljenja i paljenja varnicom
75 pregleda 0 komentar(a)
Motor benzinac
Motor benzinac
Ažurirano: 26.09.2017. 19:05h

Tekst novi diMazda je objavila dugoročnu viziju razvoja tehnologije, koju je nazvala Održivi Zoom-Zoom 2030.

U okviru ove vizije najavljen je SKYACTIV-X, prvi komercijalni benzinski motor na svijetu koji će koristiti paljenje pod kompresijom, slično kao dizelaši. U ovom motoru će mješavina goriva i vazduha paliti spontano kada je klip sabije u cilindru. Mazdin inovativni metod sagorijevanja nazvan varnicom kontrolisano paljenje kompresijom savlađuje dvije prepreke koje su sprečavale komercijalizaciju kompresionog paljenja kod benzinskih motora.

Naime, japanski inženjeri su uspjeli da maksimalno povećaju zonu u kojoj je moguće kompresiono paljenje i postizanje glatkog prelaza između kompresionog paljenja i paljenja varnicom.

U viziji ‘Održivi Zoom-Zoom’ objavljenoj 2007. godine, kompanija je strijeemila ka tome da nudi uživanje u vožnji uz odlične ekološke i sigurnosne karakteristike. U svjetlu brzih promjena koje se događaju u automobilskoj industriji, nova vizija ima dugoročniji pristup i objašnjava kako će Mazda iskoristiti užitak u vožnji, osnovnu privlačnost svakog automobila, kako bi rešila probleme povezane sa ekologijom i društvom u cjelini.

Bonus video: