Test: BMW 520d xDrive - sportsko srce malog dizela

Kombinacija vozne dinamike, udobnosti, prostranosti i ekonomičnosti osnovni dizel model serije 5 čini jednom od najpoželjnijih limuzina
753 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2017. 16:49h

Moda dolazi i prolazi, ali prave vrijednosti ostaju zauvijek. Klasa biznis limuzina, na primjer, i danas je izuzetno popularna. A u njoj je u zadnjih nekoliko decenija, BMW serija 5 uvijek u borbi za sam vrh. Bavarska limuzina se već godinama smatra jednim od najboljih “olraund” automobila na tržištu, a ova najnovija sedma generacija bi trebalo da dodatno učvrsti slavu svojih prethodnika. Koliko taj zadatak uspješno može da realizuje osnovni dizel moor u ponudi, provjerili smo tokom nekoliko dana provedenih za volanom modela 520d xDrive.

Novajlija ima sve sastojke neophodne za uspjeh. Zasnovan je na novoj OKL platformi na kojoj leži i nova serija 7. Iako petica nije dobila Carbon Core tehnologiju svog većeg rođaka zbog troškova, u karoseriji i djelovima šasije ima dosta aluminijuma. Upotreba lakog metala doprinijela je velikom smanjenju težine u odnosu na prošli model, pa je novi model agilniji i ekonomičniji.

Izgled se dosta oslanja na seriju 7. Stilska evolucija odnosi se na ubjedljivije i veće farove, još jedna sličnost sa “sedmicom”. Ni u jednom momentu nećete biti u dilemi ko je proizvođač ovog vozila, zahvaljujući karakterističnoj maski, farovima sa po dva prstena i upečatljivoj bočnoj liniji. Na prednjim blatobranima ćete primijetiti i hromirane lajsne iza točkova, još jedan detalj sa serije 7.

Atraktivna spoljašnjost poduprta je jednom od najboljih putničkih kabina u industriji. Kad uđete u automobil sve će vam biti dosta poznato. Komandna tabla kao da okružuje vozača i suvozača, ali je ipak onaj za volanom centralna figura. BMW je koristio prvoklasne materijale, a montaža i završna obrada su takvi da imamo utisak da će i nakon deset godina sve biti besprekorno utegnuto. Komande na centralnoj konzoli su pregledne i lake za upotrebu, a prekidači funkcionišu savršeno.

Najupadljiviji detalji su najnoviji informaciono-zabavni sistem koji se kontroliše putem velikog displeja na vrhu centralne konzole. Vozač funkcijama upravlja putem rotacionog kontrolera. Detalji poput M volana i sportskih sjedišta za vozača i suvozača pripadaju dodatnom paketu Sport Line.

Prostora ima u izobilju. Ne samo za one naprijed, već i za putnike pozadi. Prostora za koljena ima gotovo kao u većoj seriji 7, a ni visoke osobe neće kosom dodirivati krovište, što garantuje udobno putovanje. Ostava za sitnije i krupnije stvari po kabini ima više nego dovoljno, a jedna od korisnijih je velika kaseta unutar naslona za ruke.

Pritisnite dugme za startovanje motora i dvolitarski dizelaš će tiho zabrundati i nastaviti da tiho radi u praznom hodu. Ovo se dijelom može pripisati SYNTAK tehnologiji, pomoću koje je motorni prostor ušuškan u zvučno-izolacioni materijal. On je vrlo efikasan i u pokretu, čak i kada od motora tražite veće napore.

Dvolitarski dizelaš proizvodi 190 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Iako se to čini malo za ovoliku limuzinu, ona je lakša za 100 kg od prethopdnika, I uz pomoć osmostepenog automatskog ZF mjenjača ćete dobiti neočekivano dobre performanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/h ovaj automobil postiže za samo 7,5 sekundi, što je u rangu sa sportskim hečbek modelima. Ovo startno ubrzanje je poprilično potpomognuto pogonom na sve točkove xDrive, koji je kod ovog modela dodatna opcija koja će vam obezbijediti odlično prijanjanje u svim uslovima. Iako xDrive obezbjeđuje sigurnost u svim uslovima, za većinu vozača bi model sa pogonom na zadnje točkove mogao da bude bolji izbor, jer mu je težina manja za 60 kg, što bi dodatno poboljšalo agilnost i smanjilo potrošnju.

Automatski mjenjač savršeno tečno šaltuje između stepena prenosa, a to možete i sami da radite, na samoj ručici mjenjača ili pomoću polugica iza volana. Potrošnja goriva je nepojmljivo niska za ovoliku limuzinu, i može se spustiti na šest litara na 100 km.

Ukoliko poželite sportsku vožnju, dovoljno je da pritisnete dugme pored mjenjača i odziv na gas će postati bolji, vješanje će da se ukruti, a mjenjač će šaltovati pri višem broju obrtaja. Tada se petica pretvara u ozbiljnu drumsku grabljivicu kojoj ne mogu da umaknu čak ni jači automobili. Maksimalna brzina je 235 km/h.

Međutim, pravu draž BMW-a ne treba tražiti na pravcu, već u zavojima. Ulaskom u prvu bržu krivinu, shvatićete da je novi model još okretniji u ovakvim situacijama. Volan pruža obilje informacija sa kolovoza, i vrlo je dobro odmjeren. Tu su velike količine trakcije na prednjim točkovima, dok xDrive pogon na izlasku iz krivine pruža sigurnost čak i kada je klizavo.

I pored sportski nastrojene šasije, udobnost je na visokom nivou čak i sa 18-inčnim točkovima na testnom modelu.

U okviru serijske opreme dobijate mnogo toga, između ostalog i automatsku klimu i LED svjetla ili asistenciju prilikom kočenja. Testni model dodatno ima i pomenute točkove, parking senzore i kameru za vožnju unazad. Cijena ovako opremljenog automobila na našem tržištu je 56.000 eura.

Pametni ključ daje uvid i u stanje goriva

Ključ nove serije 5 je sam po sebi vrlo napredan. Na njemu postoji tač skrin displej na kome možete da vidite da li ste zaključali vozilo, zatvorili prozore, da podesite klimatizaciju prije nego što uđete, ili da provjerite stanje goriva u rezervoaru. Njegovu bateriju možete da punite poput mobilnog telefona.

Galerija

Bonus video: