Nema organizovanog turističkog razgledanja Herceg Novog

Turisti zainteresovani za organizovano razgledanje Herceg Novog uz licenciranog vodiča uzalud će tražiti informaciju o tome
237 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, turiisti, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, turiisti, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.08.2018. 13:39h

Turisti zainteresovani za organizovano razgledanje Herceg Novog uz licenciranog vodiča, uzalud će tražiti informaciju o tome, jer takvu ponudu nema nijedna agencija u gradu.

U gradu koji je 1382. osnovao bosanki kralj Tvrtko I, bogati su materijalni ostaci burne prošlosti iz turskog, mletačkog, španskog, francuskog, austrougarskog, do modernog upravljanja gradom. Zanimljiva je i ponuda hercegnovskog zaleđa, ali se taj potencijal u turističke svrhe koristi tek sporadično i uglavnom zavisi od inicijative pojedinaca.

Za goste koji u grupama borave u hotelima ili su na kratkom putovanju kroz najveći bokeljski grad, na njihov zahtjev turističke agencije organizuju ture za razgledanje Herceg Novog, njegovih znamenitosti i upoznavanja sa viševjekovnom istorijom. Ali ako kao pojedinac želi da se uključi i naravno plati, bezuspješno će tržiti takav aranžman.

Dugogodišnji i iskusni turistički vodiči saglasni su da grad u ponudi mora imati turističko razgledanje koje bi bilo organizovano u tačno utvrđenim danima i terminima, o čemu bi zainteresovani bili obavješteni na više načina, ali prije svega u turističko–informativnim biroima i agencijama.

Vlasnici agencija kažu da sumnjaju u finasijsku isplativost tog posla: “Svjesni smo da agencije rade na principu finasijske isplativosti, zato bi naša lokalna Turistička organizacija mogla organizovati pilot projekat obilaska i predstavljanja grada, koji bi, za početak, bio organizovan tokom ljetnih mjeseci, do dva puta sedmično. Ne bi se morao zaposliti turistički vodič za stalno, nego bi bio angažovan nekoliko sati sedmično, a njegov honorar mogla bi da plati TO iz sredstava namijenjenih promociji grada, jer ovo i jeste predstavljanje grada”, kaže iskusni vodič Sandra Požgaj.

Njena koleginica Branka Vranašević ističe da postoji interesovanje za organizovani obilazak grada. Ona je goste Instituta Igalo vodila na ture koje su počinjale kod crkve Sv. Spasa na Toploj, a predviđale su obilazak Muzeja i Starog grada i završavale posjetom manastiru Savina.

Bila je to kombinovana tura koja je uključivala prevoz autobusom i pješačenje i uvijek je imala brojne učesnike. Na osnovu bogatog iskustva turističkog vodiča, ima i brojne predloge kako obogatiti i učiniti zanimljivom tu ponudu. Između ostalog, mogli bi, kao u Kotoru, uvesti otvorene autobuse za panoramsko razgledanje grada.

“U pred i postsezoni u gradu je veliki broj turista koji ostaju dan–dva, jer je njihov boravak organizovan u sklopu turističkog putovanja kroz više zemalja. Za njih se organizuju polusatna razgledanja grada uz prezentaciju najznačajnijih i najzanimljivijih građevina i kratko upoznavanje sa našom istorijom”, kaže turistički vodič Enika Bajković. Vjeruje i da bi bilo i gostiju koji ljetuju u Herceg Novom, za organizovano upoznavanje sa gradom i njegovim spomenicima kulture.

“Pokušavamo da promovišemo aktivnu turu ‘Dva doživljaja u jednom danu, primorski i planinski’, a od septembra ćemo ponuditi i vikend aranžmane za goste iz naše zemlje: vožnju brodićem, jedrenje, veslanje – planinsko pješačenje, vožnja bicikla, paraglajding”, kaže direktor Turističke organizacije Pavle Obradović.

Bez saradnje grada i lokalne Turističke organizacije organizovanje tura razgledanja grada ne bi bilo uspješno, ističe Požgaj. Kao primjer navodi da je prije dvije tri godine propao projekat koji je podrazumijevao da se izletničkim autobusima dozvoli prolazak kroz grad (sada to nije moguće) sa kraćim zadržavanjima, da bi turisti mogli da se upoznaju sa gradom.

“Nije bilo sinhronizacije opštinskih službi, pa je Komunalna policija takvim autobusima zabranjivala zadržavanje, na zato ranije dogovorenim od lokalnih vlasti dozvoljenij mjestima... Potencijala i mogućnosti ima, nedostaje vizije i organizacije odgovornih za bogatiju turističku ponudu koja bi, između ostalih, podrazumijevala i organizaciju turističkih tura kroz grad”, tvrdi Požgaj. Izletnički autobusi se ne zaustavljaju u Novom

Preko graničnog prelaza sa Hrvatskom - Debeli brijeg, u toku glavne turističke sezone dnevno pređe preko sto izletničkih autobusa.

Tek sporadično, možda nekoliko tokom cijelog ljeta, zaustavi se u Herceg Novom.

“Pokušavamo da uspostavimo saradnju sa turističkim agencijama iz Dubrovnika i da ponudimo turu kroz Herceg Novi. Tura bi počinjala na Kanli kuli, jer je dobra pristupačnost autobusima, a obuhvatila bi obilazak Starog grada, Sat kule i tvrđave Forte Mare”, kaže Obradović.

Sada samo brodići iz Budve svakodnevno dovoze turiste na izlete u Herceg Novi. Zadržavaju se kratko i obilaze samo Stari grad.

Preporučujemo za Vas