Damjanović predstavila SEEIIST projekat na JRC radionici u Zagrebu

"Ministarka je naglasila da bi ovakav regionalni centar podstakao takođe i razvoj komplementarnih tehnologija i uticao na jačanje nacionalnog naučnog sistema u svakoj od pojedinačnih zemalja..."
182 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Damjanović, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Damjanović, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 04.07.2018. 11:44h

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović predstavila je regionalni projekat - Međunarodni institut za održive tehnologije - na radionici “Spremnost za ulaganja u inovativne projekte u Jugoistočnoj Evropi”, koja se održava 4. i 5.. jula 2018. godine u Zagrebu.

Radionicu je organizovao Udruženi istraživački centar Evropske komisije u saradnji sa Fakultetom mašinstva i brodogradnje Univerziteta u Zagrebu, Centrom za tehnološki transfer i Hrvatskom agencijom za mala i srednja preduzeća, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), a u cilju razmjene najboljih praksi kada je u pitanju podrška inovativnim projektima.

Damjanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, upoznala učesnike sa političkim i naučnim koracima koji su prethodili potpisivanju Deklaracije o upostavljanju međunarodnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope i bili neophodni u cilju osnivanja ovog regionalnog centra izvrsnosti, koji bi, kako je naglasila, ovaj Region učinio atraktivnim za mlade ljude i spriječio odliv talenata.

"U kontekstu glavne teme radionice, a koja se odnosi na investiranje u nauku za zemlje Jugoistočne Evrope, ministarka je kazala da je prošle godine međunarodni Institut bio samo ideja, a sada je u pitanju ozbiljni regionalni projekat, vrijedan za ulaganje. Opcija za međunarodni institut, Hadronska kancer terapija sa istraživanjem u biomedicini pomoću protona i težih jona, za koju je jednoglasno glasao Upravni odbor Instituta, zasniva se upravo na najsavremenijim tehnologijama, a projekat bi bio jedinstven u svijetu jer bi 50 odsto vremena bilo odvojeno za istraživanje, odnosno testiranje novih elemenata za liječenje kancera, a što bi bilo atraktivno za naučnu zajednice Zapadne Evrope, kazala je ministarka Damjanović. U duhu nauke za mir - SEEIIST projekat bi znatno doprinio razvoju moderne medicine, a takođe bi podstakao i razvoj savremenog digitalnog sistema koji bi omogućio kreiranje međunarodne kliničke i naučne mreže. Na ovaj način bi se omogućio međunarodni konzilijum onkologa što predstavlja veliki benefit za pacijente u svim zemljama regiona", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Dodaje se da bi Centar promovisao osnovna istraživanja, stimulisao inovacije, uticao na otvaranje novih radna mjesta i doprinio ekonomskom razvoju regiona.

"Ministarka je naglasila da bi ovakav regionalni centar podstakao takođe i razvoj komplementarnih tehnologija i uticao na jačanje nacionalnog naučnog sistema u svakoj od pojedinačnih zemalja, te samim tim doprinio da Region postane konkurentan ostatku Evrope. Ona je saopštila naredne korake u vezi sa realizacijom projekta, tzv. Pripremnu fazu projekta, koja obuhvata izradu Glavnog projekta i Biznis plana, što će biti i jedna od tema narednog sastanka Upravnog odbora Instituta koji se održava 13. jula u Skoplju", navodi se.

Bonus video: