Stranci u Podgorici sve češće koriste jeftine hostele

Gosti iz inostranstva rijetko rezervišu smještaj za nekoliko dana, uglavnom dođu da prenoće
159 pregleda 3 komentar(a)
stranci, turisti, Foto: Luka Zeković
stranci, turisti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2018. 18:59h

Glavni grad je u prva dva mjeseca 2018. godine posjetilo 16.649 turista, što je za 50,11 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine.

Turisti, koji uglavnom samo prenoće u Podgorici, često koriste usluge privatnog smještaja, hostele, jer su povoljniji od hotela.

Recepcioner “Montenegro hostela” Mladen Šoć kazao je da ih najčešće posjećuju turisti iz Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Australije, koji ostanu da “prespavaju prije ili poslije avionskog leta”.

“Dešava se i da rezervišu smještaj za tri ili četiri dana, pa i za cijelu sedmicu, jer idu na hajkovanje na Durmitor, na Primorje i slično”, kazao je Šoć.

Za jednu noć u šestokreventoj sobi tog hostela treba platiti 10 eura, dok je za dvokrevetne sobe cijena 25 eura, a za trokrevetne 30 eura. Smještaj je, kako je kazao Šoć, za pet do 10 eura skuplji tokom jula i avgusta.

Violeta Martinović, koja izdaje sobe u Gornjoj Gorici, je kazala da stranci dosta rijetko dolaze, te da su najčešći gosti predstavnici firmi iz Srbije.

“Stranci ostanu da prenoće. Noćenje u dvokrevetnoj sobi je 20, a u jednokrevetnoj 20 eura. Mnogi izdaju dvaput jeftinije, ali ja ne mogu da idem ispod te cijene, jer poslujem regularno i plaćam sve dažbine”, istakla je Martinović.

Veselin Ulićević, koji izdaje sobe na Vranjini, kazao je da su stranci česti gosti, ali da uglavnom ostanu da prenoće kako bi se odmorili. Gostovali su mu posjetioci iz Singapura, Kine, Brazila, SAD-a i drugih zemalja.

“Po dva, tri dana ostanu ako žele da razgledaju Skadarsko jezero i okolinu. Ne gledaju mnogo gdje će, šetaju... Jedan dan Virpazar, a drugi neko drugo mjesto”, rekao je Ulićević.

Noćenje u dvokrevetnoj sobi, kako je kazao, košta 30 eura, a u jednokrevetnoj 20 eura.

“Uz to, turisti plaćaju boravišnu taksu od 90 centi. To su sezonske cijene. Ako ostanu malo duže, spustimo cijenu”, kazao je Ulićević.

Povoljniji apartmani se na raznim lokacijama u gradu na dan mogu iznajmiti po cijeni od 15 do 50 eura, zavisno od kvadrature stana.

U podgoričkim hotelima za dva gosta noćenje košta od 40 do 117 eura, zavisno od toga da li je uključen doručak.

Iz Turističke organizacije Podgorice (TOP) “Vijestima” je saopšteno da je u prva dva mjeseca tekuće godine ostvareno 28.214 noćenja, što je za preko 41 odsto više u odnosu na uporedni period.

Saopštili su da postoji podjednako interesovanje za privatni i za hotelski smještaj u Glavnom gradu.

„Veliki broj turista prilikom odabira smještaja traži savjet od nas, direktno u Info centrima TO Glavnog grada, ali i tokom naših predstavljanja na sajmovima turizma. U prilici smo da im, u zavisnosti od zahtjeva, interesovanja i budžeta, ponudimo zaista raznovrsne sadržaje“, saopšteno je iz TOP-a.

TOP ima i katalog smještajnih kapaciteta koji se redovno dopunjava novim podacima, a, navode, da su sve informacije dostupne i putem njihovog web portala.

Bonus video: