Poklon uz štampano izdanje Vijesti: Ulaznice za muzeje na Cetinju

Vijesti i Ministarstvo kulture i medija vode vas u cetinjske muzeje. Uz svaki kupljeni primjerak novogodišnjeg izdanja Vijesti, dobijate dvije besplatne ulaznice

35527 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vijesti online
Foto: Vijesti online
Ažurirano: 31.12.2022. 14:31h

Da li ste ikada bili u Narodnom muzeju i obišli Plavu kapelu u kojoj se nalazi ikona Bogorodice Filermose, koja smatra se najstarijom sačuvanom slikom Bogorodice i jedna je od tri najpoštovanije hrišćanske relikvije?

Da li ste u Dvoru/Muzeju kralja Nikole obišli najreprezentativnije zbirke i vidjeli muzejske predmete koji se vezuju za njegovu vladavinu? Od 46 zakonom zaštićenih kulturnih dobara među kojima su brojne zbirke izdvaja se Zbirka crnogorskih barjaka - najstariji je Danilov alaj‐barjak nastao 1857‐1858. godine, pred Grahovačku bitku. U bogatoj kraljevskoj biblioteci nalaze se i primjerci knjiga koje je izdala štamparija Crnojevića - prva knjiga štampana među Južnim Slovenima - Oktoih prvoglasnik, odštampan na Cetinju 1493. godine.

Stalna izložba u Biljardi posvećena je Njegoševom životnom i stvaralačkom radu i sadrži njegove lične stvari, umjetnička djela, kao i njegovu biblioteku i rukopise, od kojih je najistaknutiji originalni rukopis “Gorskog vijenca”.

Sve ovo, i stalnu postavku u Vladinom domu, Njegoševu rodnu kuću, Njegošev mauzolej na Lovćenu, mauzolej vladike Danila na Orlovom kršu i Reljef Crne Gore, Umjetnički muzej sa Galerijom savremene umjetnosti "Miodrag Dado Ðurić" i Ateljeom DADO; Etnografski muzej i novoosnovani Arheološki muzej sa Lapidarijumom možete obići uz mapu muzeja i dvije besplatne ulaznice koje ćete dobiti uz novogodišnje izdanje Vijesti.

Uz svaki kupljeni primjerak novine Vijesti, 31.decembra, dobijate dvije besplatne ulaznice.

Bonus video: