Borba protiv kriminala diktira kad ćemo u EU

POSP: “Napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i dalje određivati sveukupnu dinamiku pregovora”
107 pregleda 1 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2018. 14:45h

Sve političke partije treba da se uključe u reformu izbornog zakonodavstva, a u izmijenjene zakone treba uključiti sve preporuke posmatračkih misija, ističe se u predlogu Deklaracije Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP). U predlogu Deklaracije se, između ostalog, zahtijevaju dodatni napori u pravcu povećanja nezavisnosti i efikasnosti pravosudnih institucija. Ukazuje se i na neriješene slučajeve napada na novinare kao i manjak rezultata na terenu u oblasti vladavine prava.

“Pozdravlja nastavak rada Skupštine na unapređenju povjerenja u izborni proces, na način što će u potpunosti ispoštovati ranije i nedavne preporuke date od strane OEBS/ODIHR-a i izbornih posmatračkih misija. Pozivaju se sve političke partije da uzmu učešće u procesu reforme izbornog zakonodavstva. Pozdravlja se doprinos Skupštine u vezi sa razmjenom mišljenja na regionalnom i širem nivou o unapređenju izbornog ambijenta”, navodi se u predlogu Rezolucije.

Sjednica POSP-a održaće se u Strazburu 14. i 15. novembra, dok su evropski i crnogorski parlamentarci o procesu integracija posljednji put raspravljali na zajedničkoj sjednici u Podgorici u julu. Članovi POSP-a uoči i tokom zasjedanja imaju pravo da ulože amandmane na predloženu Deklaraciju. U predlogu Deklaracije se, između ostalog, pozdravlja dogovor vladajuće koalicije i opozicije o formiranju privremenog odbora za reformu izbornog zakonodavstva. Naglašava se i da je izborna reforma važna za proces evropskih integracija.

“Pozdravlja se dogovor vlasti i opozicije koji je rezultirao formiranjem privremenog odbora zaduženog za unapređenje sveukupnog izbornog ambijenta sa ciljem izrade detaljne analize primjene izbornog i drugog pravnog okvira. Pozdravlja se razmatranje rješenja po pitanju izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i jačanja kapaciteta Državne izborne komisije (DIK) i Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i razmatranja nacrta zakona o medijima i zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG”, ističe se.

U predlogu Deklaracije se poziva na veću uključenost civilnog sektora u proces pregovora sa EU i podsjeća da će napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i dalje određivati sveukupnu dinamiku pregovora. Kako se ističe, ohrabruju se crnogorske vlasti da dodatno ojačaju rad u oblasti vladavine prava, ekonomskom upravljanju i reformi javne uprave. Konstatuje se da su konkretni rezultati u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja za dinamiku pregovaračkog procesa.

“Konstatuje se da su zakonodavne reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava uglavnom završene. Potrebni su dodatni i neprekidni napori u pravcu povećanja nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti svih pravosudnih institucija; ohrabruje tekući rad na smanjenju broja zaostalih sudskih predmeta. Pozdravlja se napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i insistira na potrebi da se nastavi sa ostvarivanjem konkretnih rezultata u slučajevima borbe protiv korupcije na svim nivoima i organizovanog kriminala, uključujući učinkovite finansijske istrage, krivična gonjenja i pravosnažne presude, posebno u oblastima kao što su pranje novca i trgovina ljudima”, ističe se u predlogu Deklaracije.

Kaznite napadače na Lakić, pazite na zastare

U predlogu Rezolucije se pozivaju nadležni organi da efiksno istraže i procesuiraju slučajeve napada na medije i novinare. Konstatuje se da je sloboda izražavanja ključni element procesa pristupanja Evropskoj uniji.

“Ponavlja se zabrinutost zbog nedostatka napretka u oblasti medijskih sloboda i osuđuje neprihvatljivi politički i urednički pritisak na novinare i medijske organizacije. Osuđujemo sve vrste napada na novinare, uključujući oružani napad na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić i pozivamo nadležne organe da efikasno istraže i procesuiraju ove slučajeve. Posebno one gdje postoji rizik od zastarijevanja, jer funkcionalni, profesionalni i istinski nezavisni mediji predstavljaju ključni aspekt medijskog pluralizma”, navodi se u predlogu Rezolucije i naglašava da javni servisi uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane.

Problem rast javnog duga

Poziva se Vlada da radi na fiskalnoj stabilizaciji i unaprijedi investiciono okruženje. U predlogu Rezolucije se pozdravlja ekonomski rast države, ali i konstatuje trenutni visok budžetski deficit i rastući javni dug.

“Pozitivno se ocjenjuje uvođenje strože fiskalne politike za rješavanje problema koji se odnose na dug i ohrabruje unapređenje poslovnog i investicionog okruženja i povećanje produktivnosti i konkurentnosti. Pozivamo Vladu da sprovede rebalans strukture budžeta u pravcu potrošnje koja podstiče rast i da nastavi napore na planu fiskalne konsolidacije, imajući u vidu ograničeni fiskalni prostor”, ističe se.

Bonus video: