EK sakrila izvještaj: "Piraterija ne utiče na prodaju autorskih djela"

Finalni izvještaj je urađen 2015. godine, ali nikada nije objavljen, otkrila je Julia Reda, predstavnica Piratske partije u Evropskom parlamentu
69 pregleda 0 komentar(a)
softverska piraterija, piraterija, Foto: Shutterstock.com
softverska piraterija, piraterija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.09.2017. 16:42h

Još 2014. godine, Evropska komisija je platila holandskoj konsultantskoj firmi Ekoris 360 hiljada eura da bi istraži da li piraterija ima efekat na prodaju sadržaja koji podliježe autorskim pravima.

Finalni izvještaj je urađen 2015. godine, ali nikada nije objavljen, otkrila je Julia Reda, predstavnica Piratske partije u Evropskom parlamentu.

Izvještaj je napisan na 300 strana i sugeriše da nema dokaza da piraterija ima negativan efekat na prodaju, sem kada su bili u pitanju neki tek tada objavljeni blokbasteri.

"Sveukupno, rezultati ne pokazuju robustnu statističku evidenciju o padu prodaje zbog preuzimanja tog sadržaja preko interneta. To ne znači da piraterija nema nikakav efekat, ali statistička analiza ne dokazuje sa dovoljnom sigurnošću da ga ima. Izuzetak su samo skorašnji blokbasteri gdje rezultati pokazuju smanjenje prodaje od 40 odsto", piše u izvještaju.

Izvještaj ne zaključuje debatu o pirateriji, ali ukazuje na slične zaključke do kojih su došle i prethodne studije. Ono što je najznačajnije u cijeloj priči jeste to što ta studija nije objavljena, pa se postavljaju ozbiljna pitanja zašto.

Reda navodi da su ovakvi izvještaji ključni za rasprave o politikama autorskh prava, gdje je opšta pretpostavka da piraterija ima negativan efekat na prihode autora. Reda je kritikovala EK i kazala da taj dokument vjerovatno nikada ne bi ni bio objelodanjen da ona nije u julu zahtjevala da joj se da pristup dokumentaciji.

Ona smatra da se radi o namjernom sakrivanju izvještaja, jer su prošle godine zvaničnici EK u akademskom članku ustvrdili vezu između pada prodaje blokbastera i ilegalnog "skidanja" tih filmova. Oni u toj studiji nisu htjeli da otkriju da je ista studija na koju se pozivaju utvrdila da nema takve konekcije kada je u pitanju muzika, video igre i e-knjige. Naprotiv, studija je kod video igara pokazala da je piraterija pospješila prodaju.

To, kako navodi Reda, pokazuje da nije moguće da su jednostavno zaboravili na studiju, a EK je takođe dva puta ignorisala njen zahtjev za pristup informacijama.

Bonus video: