Jaha: Romi ne smiju biti bez predstavnika u parlamentu

Inicijativu su potpisali Jaha, Milan Radović iz Građanske alijanse, Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju, Elvis Beriša iz NVO Phiren Amenca i Fana Delija iz Centra za romske inicijative
90 pregleda 10 komentar(a)
Skupština, Ranko Kriokapić, Foto: Boris Pejović
Skupština, Ranko Kriokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2018. 12:04h

Romska zajednica ne smije biti bez svog predstavnika u parlamentu, poručio je izvršni direktor nevladine organizacije Mladi Romi, Samir Jaha, navodeći da će zatražiti sastanke sa političkim partijama kako bi ih upoznali sa inicijativom za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika. Članice Koalicije Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori podnijele su Skupštini inicijativu za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika, čiji je cilj otvaranje mogućnosti da Romska nacionalna zajednica dobije šansu za političko predstavljanje u parlamentu. Inicijativu su potpisali Jaha, Milan Radović iz Građanske alijanse, Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju, Elvis Beriša iz NVO Phiren Amenca i Fana Delija iz Centra za romske inicijative. Jaha je agenciji MINA kazao da od Skupštine nijesu dobili povratnu informaciju u vezi sa inicijativom i da će početkom septembra zatražiti odgovor. “Zatražićemo sastanke i sa svim političkim partijama sa namjerom da ih detaljnije upoznamo sa našom inicijativom. Romska zajednica se ne smije zanemariti na način da nema svog predstavnika u parlamentu”, naglasio je Jaha.

On je rekao da očekuju podršku svih političkih partija i da se nadaju se da će Crna Gora pokazati u praksi svoj demokratski kapacitet. Kako je ranije saopšteno iz Koalicije, politička participacija i reprezentacija Roma, javlja se u preporukama Vlade i međunarodnih organizacija - Evropske unije, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Savjeta Evrope, ali u praksi u velikoj mjeri ostaje neispunjena. U inicijativi se navodi da aktuelni izborni zakon za romsku manjinu nije propisao odgovarajući povlašteni izborni cenzus i da u Crnoj Gori, osim simboličnog zapošljavanja u državnoj upravi i to na pozicijama koje su bez uticaja, romska zajednica ne učestvuje u tijelima političkog odlučivanja. "U resorima bitnim za poboljšanje položaja romske populacije, kao što su unutrašnji poslovi, obrazovanje, rad i socijalno staranje, nema zaposlenih Roma“, piše u inicijativi. Navodi se da nepostojanje romske političke partije čini da Romi nemaju svoje autentične političke predstavnike u zakonodavnim tijelima države i lokalnih samouprava. Podsjećaju da aktuelni izborni zakon za romsku manjinu nije propisao odgovarajući povlašteni izborni cenzus, kakav je inače propisao za neke druge manjinske etničke grupe slične demografske veličine. Zato su, smatraju potpisnici inicijative, i šanse prelaska izbornog cenzusa na državnom nivou za neku romsku partiju koja bi se osnovala u budućnosti, pri sadašnjim zakonskim rješenjima, i teorijski nemoguće.

Bonus video: