Stanovi za ljekare dijeljeni i vozačima, računovođama...

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” nije odgovoreno na pitanja koji su njihovi službenici i na osnovu kojih kriterijuma dobili stanove, te da li su se javljali na prošlogodišnji konkurs zadruge
3859 pregleda 1 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2018. 19:48h

Upravni odbor stambene zadruge “Zdravstvo”, koja je formirana kako bi zaposleni u tom resoru po povoljnim uslovima došli do krova nad glavom, je shodno diskrecionom pravu, bez jasnih kriterijuma i pravilnika, dodijelio četiri stana zaposlenima u Ministarstvu zdravlja, tvrde sagovornici “Vijesti”.

Stambeno pitanje su navodno tako riješili i jedan od sekretara u tom resoru, vozač, službenica računovodstva...

Stambena zadruga osnovana je 2012, sa ciljem rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u toj oblasti. Finansira se dijelom od članarine zadrugara, a veliki dio sredstava izdvaja se i iz državnog budžeta.

Pravilnik o rješavanju stambenih potreba zadrugara u članu 8 previđa da UO zadruge može raspolagati sa do 15 odsto stanova i dodijeliti ih shodno svom diskrecionom pravu.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” nije odgovoreno na pitanja koji su njihovi službenici i na osnovu kojih kriterijuma dobili stanove, te da li su se javljali na prošlogodišnji konkurs zadruge.

U konačnoj odluci UO iz juna prošle godine nema podataka kome su, na osnovu diskrecionog prava, dodijeljeni stanovi zadruge. Prema odluci, stanove pod povlašćenim uslovima dobilo je 92 zdravstvena radnika iz podgoričkog Doma zdravlja, Kliničkog centra, Instituta za javno zdravlje, Fonda za zdravstveno osiguranje, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Montefarma.

Vršilac dužnosti direktora zadruge Vladimir Pavićević tvrdi da su svi stanovi iz ove kvote dodijeljeni na javan način i u skladu sa pozitivnim propisima.

„Ja nemam saznanja o partijskom aktivizmu zaposlenih koje predlaže Ministarstvo zdravlja, ali znam da prije dostavljanja prijedloga Ministarstvo sprovodi određenu proceduru, kao i oba reprezentativna sindikata zdravstva o čijim prijedlozima odlučuju republički odbori. Takođe, treba reći da pravo na rješavanje stambenog pitanja preko zadruge imaju svi zaposleni u sistemu javnog zdravstva, što znači da osim zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i kod osnivača ovo pravo imaju i zaposleni u Fondu zdravstva i Montefarmu, a osnovni uslov je da su članovi stambene zadruge“, tvrdi Pavićević, koji je takođe na spisku onih koji su dobili stan.

Međutim, poslanica DF-a Branka Bošnjak sumnja da postoje malverzacije u vezi sa ovom kvotom, jer nema pravila shodno kojima se može aktivirati ovo diskreciono pravo.

Njene sumnje, kako kaže, podgrijava i činjenica da ministar zdravlja Kenan Hrapović ni nakon urgencije nije odgovorio na njena poslanička pitanja o tome ko je, shodno diskrecionom pravu UO, dobio stanove, na osnovu kojih kriterijuma i da li se diskreciono pravo koristi samo za osobe koje su se javile na konkurs.

Bošnjak je poručila Hrapoviću da neće odustati od svojih pitanja, jer se “radi se o milionskim iznosima, od čega je značajan iznos obezbijeđen iz budžeta Crne Gore”. Zbog toga je ministar, navodi ona, u obavezi da joj kao “poslaniku dostavi tražene informacije”.

Bošnjak kaže da ima saznanja da su zahvaljujući tom diskrecionom pravu stanove dobili neki aktivisti Socijaldemokrata, šoferi funkcionera SD...

“ Čudno je što su i sindikati zdravstva koji su potpisnici osnivačkog akta zadruge, saglasani sa ovim malverzacijama ili neće da se zamjere ministru. Kakvo je to diskreciono gdje se bez ikakvog kriterijuma dodjeljuju stanovi? Ko je uopšte izvršni direktor zadruge i to je tajna... Mnogo je dilema, ali ćutanje ministra govori više od riječi. Ali srešćemo se povodom ovoga u Skupštini i onda će morati odgovoriti i razjasniti ovu situaciju. Ja odustati neću”, poručila je Bošnjak.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić naglašava da su se tokom prethodnih šest godina u budžet zadruge slili milionski iznosi novca poreskih obveznika:”Ali je nemoguće doći do finansijskih izvještaja o poslovanju ove organizacije”. Taj Sindikat nije među onima koji su formirali “Zadrugu”.

Ona zato sumnja da je “stambena zadruga nastala kao privatan biznis pojedinaca iz reprezentativnih sindikata zdravstva i Ministarstva zdravlja”.

“Pozadina formiranja ove nakaradne organizacije je kupovina socijalnog mira, kao i privilegovanje i korumpiranje potpisnika granskog kolektivnog ugovora. Od osnivanja ove privatne stambene zadruge reprezentativni sindikati nisu uradili apsolutno ništa kako bi poboljšali socio-ekonomski status članova koje predstavljaju”, poručuje Popović-Samardžić.

Prema njenim riječima, nije poznat postupak izbora i razrješenja članova Skupštine zadruge, nije poznato ni zašto od osnivanja nema direkora zadruge, iako je to jedna od osnivačkih obaveza.

“Nije poznato prema kom kom kriterijumu je dodijeljeno na desetine stanova i prema čijem čijem diskrecionom pravu se raspolagalo sa stotinama hiljada eura poreskih obveznika.

Ono što je naročito šokantno je da, iako je zadruga navodno formirana u cilju rješavanja stambenih potreba zdravstvenih radnika, ovaj novac se gotovo ni ne koristi za potrebe ljekara koji su većinski učlanjeni u SDMCG, već se umjesto mladih ljekara stambeno zbrinjavaju lica sa riješenim ili djelimično riješenim stambenim pitanjem zbog njihove pripadnosti “reprezentativnom” sindikatu ili Ministarstvu zdravlja. Nadamo se da će nakon višegodišnjeg ćutanja javnost napokon dobiti neke odgovore i očekujemo da će državni organi ispitati zakonitost rada ove organizacije”, poručuje Popović-Samardžić.

Potencijalni direkori odustaju kad naiđu na prepreke

Komentarišući to što zadruga još nema izvršnog direktora, Pavićević naglašava da uskoro ide novi konkurs za to radno mjesto.

„Na samom početku svog rada skupština zadruge je imenovala v.d. direktorku koja je nakon par mjeseci, zbog prilično neizvjesne finansijske situacije podnijela ostavku. Skupština je nakon toga ovu dužnost povjerila meni. Nakon dva sprovedena konkursa izabrana je direktorka, koja je nakon par mjeseci podnijela ostavku, te je funkcija v.d. direktora ponovo povjerena meni. Jedan od kandidata na konkursu se žalio na postupak izbora i za vrijeme trajanja sudskog postupka nije raspisivan konkurs.

Nakon toga je više puta raspisivan konkurs, međutim nijedan kandidat nije zadovoljio uslove konkursa ni kriterijume tražene od strane Upravnog odbora zadruge, tako da ja i dalje vršim ovu funkciju.

U skladu sa odlukom Upravnog odbora, ovog mjeseca će ponovo biti raspisan konkurs za direktora Stambene zadruge“, kazao je Pavićević.

1,35 miliona eura je za pet godina uplatilo Ministarstvo zdravlja zadruzi, dok je prihod od članarine oko 160.000 eura. Pavićević kaže da je najveći dio ovih sredstava utrošen za otplatu kredita, zaključno sa 2017. godinom oko 950 000 eura: „Cijena kvadratnog metra stambene jedinice u Podgorici je 674 eura. Zadruga još uvijek nije u mogućnosti da postigne bolju cijenu za zadrugare zbog velikih zaduženja koja je imala na samom početku svog rada, a i zbog kašnjenja uplata novčanih sredstava od strane Ministarstva“.

U imovinskom izvještaju Pavićevića nema stana

U prošlogodišnjoj odluci UO stoji da je Pavićević po cijeni od 674 eura po kvadratu dobio dvosoban stan od 86 kvadrata. Međutim, u izvještaju o imovini koji je u oktobru predao Agenciji za sprečavanje korupcije, Pavićević ne navodi ovaj stan.

Prijavio je stan od 46 kvadrata i stambeni kredit od 56.000 eura iz 2011.

Bonus video: