Vlada: Nema osnova za ocjenu ustavnosti Zakona o Ustavnom sudu

Vlada podsjeća da se Zakonom o Ustavnom sudu uređuju se postupak utvrđivanja predloga za izbor sudija Ustavnog suda, razrješenje i prestanak njihove funkcije, organizacija Ustavnog suda, postupak pred Ustavnim sudom, pravno dejstvo njegovih odluka i druga pitanja od značaja za njegov rad
98 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2018. 12:23h

Vlada smatra da nema osnova da Ustavni sud prihvati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore.

Podnosioci inicijative, pet poslanika Skupštine, smatraju da odredbe Zakona o Ustavnom sudu nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore.

U inicijativi se navodi da je osporenom odredbom Zakona o Ustavnom sudu propisano da Skupština, protivno preciznoj, jasnoj i striktnoj ustavnoj odredbi, može donijeti odluku o nastavku obavljanja funkcije sudije Ustavnog suda i nakon isteka Ustavom propisanog mandata od 12 godina do izbora novog sudije, ali ne duže od jedne godine.

Vlada podsjeća da se Zakonom o Ustavnom sudu uređuju se postupak utvrđivanja predloga za izbor sudija Ustavnog suda, razrješenje i prestanak njihove funkcije, organizacija Ustavnog suda, postupak pred Ustavnim sudom, pravno dejstvo njegovih odluka i druga pitanja od značaja za njegov rad.

Navodi se da zakon reguliše i pravnu situaciju u kojoj sudija Ustavnog suda kome je istekao mandat, na osnovu odluke Skupštine, može nastaviti da vrši funkciju sudije Ustavnog suda do izbora novog.

“Zakonom o Ustavnom sudu propisano je da kad sudiji Ustavnog suda prestane funkcija zbog isteka mandata, a predlagač ne predloži ili Skupština ne izabere na upražnjeno mjesto sudiju Ustavnog suda, Skupština će istovremeno donijeti odluku o prestanku funkcije sudiji kome je istekao mandat i odluku da taj sudija nastavlja da vrši funkciju sudije Ustavnog suda do izbora novog, ali ne duže od jedne godine”, navodi se mišljenju Vlade.

Ocjenjuje se da je osporena odredba Zakona o Ustavnom sudu saglasna sa Ustavom jer ima za cilj da obezbijedi nesmetano funkcionisanje Ustavnog suda, koji štiti ustavnost i zakonitost, a doprinosi ostvarenju ustavnog načela vladavine prava, očuvanju pravnog poretka i zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Osporena odredba zakona u potpunosti je, kako se navodi, saglasna sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

“Osporena odredba nije u suprotnosti sa Amandmanima na Ustav iz razloga što nema za cilj da omogući produženje mandata sudijama Ustavnog suda, već da isključivo reguliše pravnu situaciju privremenog karaktera koja može nastati u slučaju kad sudiji Ustavnog suda prestane funkcija zbog isteka mandata, a predlagač ne predloži ili Skupština ne izabere na upražnjeno mjesto sudiju”, kaže se u mišljenu Vlade.

Ističe se da je osporena odredba u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi trajanja mandata sudija Evropskog suda za ljudska prava, kojom je predviđeno da te sudije ostaju na dužnosti i nakon isteka mandata, dok ne budu zamijenjeni.

Kako se ocjenjuje, Zakon o Ustavnom sudu usaglašen je sa Osnovnim načelima Ujedinjenih nacija o nezavisnosti sudova i preporukama Komiteta ministara Savjeta Evrope državama članicama o nezavisnosti, efikasnosti i ulozi sudija i Venecijanske komisije.

“Venecijanska komisija je u mišljenju na nacrt Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore naglasila da je u skladu sa pravilima i principima koja predviđa Ustav i evropski standardi i predstavlja čvrst osnov za efikasan rad Ustavnog suda”, podsjećaju iz Vlade.

Navodi se da je Venecijanska komisija u preporukama navela da nakon isteka mandata, sudija treba da nastavi da vrši funkciju, dok njegov sljedbenik ne preuzme funkciju.

“Ta preporuka Venecijanske komisije inkorporirana je u Zakon o Ustavnom sudu Crne Gore i predstavlja značajnu novinu u cilju pune njegove funkcionalnosti”, navodi se u mišljenju koji je Vlada usvojila na sjednici 19. jula

Bonus video: