Avantura u visokom stilu: Mercedes All-terrain

Bez obzira na kraljevski tretman putnika, kod E-klase All terrain funkcionalnost nije bačena u drugi plan. Naprotiv
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2017. 17:15h

U vrijeme kada su SUV automobili stekli ogromnu popularnost, Mercedes se odvažio da lansira vozilo koje donosi potpuno drugi doživljaj vožnje i na asfaltu i van njega.

E-klasa All-terrain zasnovana je na karavanskoj varijanti ovog modela, ali stil i doživljaj koje nudi ovaj automobil nemaju mnogo toga zajedničkog sa bilo kojom drugom verzijom E-klase, ali ni ostalih modela u ponudi proizvođača iz Štutgarta. Mi smo par dana proveli za volanom ovog automobila i provjerili može li on da spoji karakteristike limuzine i SUV vozila.

Osim što je udaljen od podloge tri centimetra više nego standardna verzija, kod All terraina su primjetni drugačiji prednji i zadnji branik i dodatni zaštitni djelovi na karoseriji. Prednji dio se najviše razlikuje, i to prije svega zbog karakteristične dvodjelne maske sa metaliziranim elementima.

Vazdušno vješanje Air Body Control dodaje 1,5 cm visine od tla u odnosu na standardni karavan, a u kombinaciji sa gumama od 19 inča višeg profila koji su dio serijske opreme E-klasa se dodatno uzdiže od zemlje. Ako prekidač načina vožnje prebacite na mod Allterain standardno vazdušno oslanjanje će vas podići dodatna 2 cm što će vas od podloge udaljiti na 156 mm i pomoći da pređete i ozbiljnije terenske prepreke.

Izmjene u unutrašnjosti nijesu tako obimne. Novost su unikatni detalji od brušenog aluminijuma na komandnoj tabli, pedale od nerđajućeg čelika i patosnice sa natpisom All Terrain. Međutim, pošto je paket opreme zasnovan na AMG Line, u unutrašnjosti ovog automobila ćete se osjećati kao u kraljevskoj loži. Vozača i putnika okružuje najfinija koža, kombinovana sa najsavremenijom tehnologijom koju poznaje auto industrija. Najuočljiviji element je sigurno fenomenalni dvostruki displej koji se pruža sve do desnog dijela centralne konzole. Ispred vozača je digitalna instrument tabla, a desno prikaz multimedijalnog sistema Command online kojim se upravlja rotacionim kontrolerom ili pločicom osjetljivom na dodir. Još manju pločicu kontrolisanu dodirom ćete naći na lijevoj strani volana, i to će vam pomoći da prolazite kroz meni a da ne skidate ruke sa upravljača. Panoramski krov, koji je doplatna opcija, donosi velike količine svjetlosti u kabinu i stvara još prijatniji osjećaj za sve putnike.

Bez obzira na kraljevski tretman putnika, kod E-klase All terrain funkcionalnost nije bačena u drugi plan. Naprotiv. Na raspolaganju je gepek od čak 640 litara zapremine, koji možete da povećate na 1820 litara kada sklopite naslone sjedišta.

Bez obzira što rastojanje od podloge nije spektakularno veliko, All-terrain je izuzetno sposoban i na grubim kamenjarima. Uglovi prilaska i odlaska mu donekle ograničavaju prolaz preko većih grebena, ali on može gotovo sve što i jedan SUV automobil sa 4x4 pogonom..

Van asfalta, ovaj auto se ponaša bolje nego što biste očekivali. Kada odaberete All-Terrain način rada i podignete auto na maksimalni nivo moći ćete da se krećete maksimalnom brzinom od 35 km/h, a tada ćete se iznenaditi gdje sve možete da stignete.

Sa druge strane, veća udaljenost od tla rezultira nešto izraženijim naginjanjem u krivinama. All-Terrain nema tako precizno upravljanje kao rođaci sa klasičnim vješanjem, ali je razlika vrlo mala. Ako baš želite da učvrstite auto izaberite Sportski mod, ali time ćete narušiti neprikosnovenu udobnost i bez potrebe tjerati motor u više obrtaje.

Cijena E klase Allterrain u osnovnoj verziji u Crnoj Gori je oko 53.000 eura.

Lista dodatne opreme kod testnog modela je izuzetno dugačka, a od značajnijih stavki izdvajamo višesnopne LED farove (2.155 eura), parking pilot (807), panoramski krov (1.956) široki ekran kokpita (940) i Command online navigacioni uređaj (2.597). Na kraju, cijena ovog po svemu specijalnog mercedesa na našem tržištu iznosi 67.500 eura.

Dva litra zapremine dovoljni za težinu od skoro dvije tone

Pod haubom testnog modela je najnoviji Mercedesov dvolitarski dizel motor. Sa 194 KS ovaj agregat sa neobičnom lakoćom pokreće gotovo dvije tone težak automobil. E220d All Terrain do 100 km/h iz mjesta stiže za osam sekundi, a potrošnju možete da svedete na šest i po litara.

Motor je vrlo tih, a devetostepeni automatski mjenjač prolazi kroz brzine vrlo tečno i obezbjeđuje rad bez opterećenja. Za tim nema ni potrebe, jer je maksimalni obrtni moment dostupan već pri 1.600 obrtaja.

Galerija

Bonus video: