Herceg Novi: Rekonstrukcija zgrade Gradske muzike do 50. Praznika mimoze

"Ako projekat bude iziskivao veća finasijska ulaganja, biće iskazan kao posebna stavka u kapitalnom budžetu za 2019. godinu", kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić
75 pregleda 0 komentar(a)
zgrada Gradske muzika, Foto: Slavica Kosić
zgrada Gradske muzika, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.11.2018. 09:40h

Zgrada hercegnovske Gradske muzike će do početka narednog, 50. Praznika mimoze, biti rekonstruisana, čime će dobiti znatno bolje uslove za funkcionisanje, ali i radni prostor primjeren ustanovi koja radi i stvara više od 130 godina, saopšteno je iz lokalne uprave.

Zgradu je obišao predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, sa saradnicima I podsjetio da su prije četiri mjeseca od Zavoda za zaštitu spomenika tražila konzervatorske uslove, na osnovu kojih treba uraditi projekat rekonstrukcije koji bi trebalo da bude završen do Nove godine..

"Ako projekat bude iziskivao veća finasijska ulaganja, biće iskazan kao posebna stavka u kapitalnom budžetu za 2019. godinu", kazao je Katić.

Naglasio je i da će, ako projekat bude iziskivao krupnije građevinske radove, do početka Praznika mimoze biti urađeno neophodno, a nakon održane manifestacije i ostali radovi.

Rukovodstvo Opštine Herceg Novi je sa kapelnicom Gradske muzike Valentinom Kulinović razgovaralo i o oblicima međunarodne saradnje i projektima, uz uvjeravanje da će opštinska Kancelarija za međunarodnu saradnju raditi na iznalaženju međunarodnih partnera.

Kulinović je upozorila da najstarija institucija kulture u gradu nema rješeno pitanje sanitarnog čvora.

Dvospratna zgrada bi nakon rekonstrukcije trebalo da dobije i prostor za mažoretke. Planirano je i okolno uređenje.

Gradska muzika osnovana je 1886. godine u vrijeme kada je Boka bila pod austrougarskom vladavinom. Uvijek je bila višenacionalna, a đake, šegrte, službenike i zanatlije povezivla je nekada, kao i sada, ljubav prema muzici.

Za više od vijeka postojanja u njoj je sviralo preko 300 muzičara, a na nastupima su svirali kao pravi profesionalci o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Među najstarijim priznanjima je i ono osvojeno za prvo mjesto na takmičenju u Ljubljani 1922. godine kada su između 28 orkestara iz više zemlja Hercegnovljani proglašeni najboljim.

Laureati su i najvećeg priznanja grada - Oktobarske nagrade Herceg Novog koju su dobili 1968. godine i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Bonus video: