„Luka Bar“ AD: Korporativna društvena odgovornost na svim nivoima integracionog djelovanja naše kompanije

Poslovni rezultat ostvaren u 2022.godini, najbolji je u poslednjih 20 godina, što ukazuje, da je odgovoran odnos i poslovna politika koja determiniše produktivnost i motivisanost u radu zaposlenih, u čvrstoj korelaciji sa društvenom odgovornosti na svim nivoima integracionog djelovanja.

3471 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Bar AD
Foto: Luka Bar AD

„Luka Bar“ AD u skladu sa zakonskim i statutarnim ovlašćenjima preduzeća, na temelju društveno odgovornog poslovanja, odgovornosti prema akcionarima, lučkim komitentima, poslovnim partnerima i zaposlenima, institucionalno odgovara na izazove korporativne odgovornosti prema društvenoj zajednici. Koncept upravljanja postavljen sistematski u okvirima društvene odgovornosti, primarno je orjentisan na bazi ekonomskih, zakonskih i etičkih standarda koji obezbjeđuju pozitivno poslovanje.

Poslovni rezultat ostvaren u 2022.godini, najbolji je u poslednjih 20 godina, što ukazuje, da je odgovoran odnos i poslovna politika koja determiniše produktivnost i motivisanost u radu zaposlenih, u čvrstoj korelaciji sa društvenom odgovornosti na svim nivoima integracionog djelovanja. Povoljan poslovni ambijent, adekvatna strategija, ulaganje u razvoj lučkih kapaciteta i kadrovske potencijale, obezbjeđuju pozitivno poslovanje.

PRIMJERI ODGOVORNE PRAKSE

Primjerom odgovorne prakse, realizovali smo brojne projektne aktivnosti iz oblasti društveno odgovornog poslovanja kroz ko-finansiranja EU Programa prekogranične saradnje (ADRION, MED i Italija-Albanija-Crna Gora) u periodu od 2020.-2023. godine.

Unaprijedili smo informacioni sistem u cilju smanjenja papirne komunikacije, kroz Projekte: ADRIPASS; ADRIPASS Plus, MultiAPPRO Plus, ADRION Program/EFINTIS, LASTING Italija-Albanija-Crna Gora Program. Izradili smo „Akcioni plan za održivu i nisko-karbonsku Luku Bar“ kroz projekat SUPAIR, ADRION Program.

U cilju zaštite životne sredine i ekološke prihvatljivosti prevoza, izvršili smo nabavku električnog automobila Nissan Leaf, kroz projekat EnerNETMob, MED Program, kao i hibridni autobus SOLARIS za prevoz radnika u okviru lučkog područja, kroz projekat SuMo, Italija-Albanija-Crna Gora Program.

Investicije su pretpostavka razvoja, te je nabavka super-brzog punjača za električne automobile, a kroz projekat EnerNETMob, MED Program, doprinos novih tehnologija, kao i nabavka i instalacija LED rasvjete na više lokacija u lučkom području, kroz projekat SMARTPORT,Italija-Albanija-Crna Gora Program.

Ukupna vrijednost navedenih aktivnosti na polju tehnološkog razvoja u periodu od od 2020.-2023. godine iznosi 791.623,34 eura.

Shodno tački d iz dopisa UPSUL-a, koji se odnosi na sigurnost i bezbjednost luke, u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom, u cilju datih sugestija od strane U.S. Coast Guard International Port Security za 2021. godinu, konkretizovalali smo aktivnosti prema preporukama.

U cilju unapređenja stepena bezbjednosti, raspisali smo tender za podizanje novog operativnog centra i instalaciju savremenih PTZ kamera na teritoriji cijele zone u vrijednosti od 200.000 ,00 eura.

ULAGANJE U KULTURU, UMJETNOST, SPORT I ZDRAVSTVO

Kao društveno odgovorna Kompanija, na prepoznatljiv način podstičemo brojne stejkholdere u domenu kulture i umjetnosti, obrazovanja, sporta i zdravstva. Realizacijom brojnih donacija, sponzorstava, pomoći, a na osnovu utvrđenih kriterijuma i pravne procedure izražavamo društvenu odgovornost.

Naši zaposleni učestvuju u finansijskoj pomoći pojedincima i porodicama koje žive u teškim socijalnim uslovima, čime pokazuju osjećaj socijalne empatije na društvenu odgovornost. Ustupili smo prostorije na korišćenje Društvu dobrovoljnih davaoca krvi.

Podrškom brojnim nacionalnim sportskim Savezima i klubovima, vrhunski kategorisanim sportistima, integrišemo se sa učesnicima u sferi sporta na domaćem i međunarodnom nivou. Osnivači smo Ženskog odbojkaškog kluba “Luka Bar”, koji ove godine slavi 30 godina postojanja.

U periodu od 2020.-do prvog kvartala 2023. godine, naše Društvo doniralo je oko 410.000,00 eura po osnovu sponzorstva, donacije, pomoći i stipendije.

Za vrijeme pandemije korona virusa, donirali smo NKT 10.000,00 eura, Opštoj bolnici u Baru 20.000,00 eura, JU Dom zdravlja u Baru 60.000,00 eura, Crvenom krstu 8.770,00 eura.

Za razvoj i podsticaj klubova, izdvojili smo značajna sredstva od kojih za ŽOK ”Luka Bar” kao sastavnom dijelu unutrašnje organizacione strukture “Luka Bar” AD, cca 131.000,00 eura , COK (Crnogorski olimpijski komitet) 20.000,00 eura.

U dijelu opredijeljenih finansijskih sredstava po osnovu sponzorstva za DDK (Dobrovoljni davaoci krvi) izdvojili smo 16.000, 00 eura.

Poslovne aktivnosti na transparentan i objektivan način predstavljamo na društvenim mrežama facebook, instagram, linkedin, twitter, kao i na website-u ,,Luka Bar'' AD. Imajući u vidu snažan uticaj društvenih mreža na društvenu odgovornost, spremni smo za konstruktivne predloge i sugestije u građenju odnosa sa javnošću i međusobnog povjerenja u komunikaciji. Na ovaj način ispunjavamo zakonske okvire korporativne društvene odgovornosti, a u skladu sa Etičkim kodeksom u “Luka Bar” AD, determinišemo pravila u komunikaciji sa širom društvenom zajednicom.