Dodir svile - Audi Q5

Njemački SUV nudi spoj prefinjenosti i tehnologije kakav je rijedak u auto-industriji
131 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2017. 18:42h

Audi Q5 je od svog predstavljanja među najpopularnijim modelima njemačkog proizvođača, i važi za jedan od najkompletnijih automobila u klasi premijum SUV vozila. Druga generacija, koja je nedavno stigla na naše tržište, dizajnerski je možda najbolje riješeni audi modernog doba.

Šta osim izgleda donosi novi model, provjerili smo tokom nekoliko dana provedenih za njegovim volanom.

Prvi pogled na Q5 otkriva snažnu sportsku siluetu koja odiše visokim stilom. Sprijeda je uočljiva najnovija evolucija Audijeve maske i LED farovi. Linije su oštrije nego kod odlazećeg modela, pa automobil izgleda snažnije i dinamičnije. Bokovi su takođe vrlo dinamični, a naglašeni blatobrani su simbol quattro pogona na sve točkove. Točkovi od 20 inča pojavu čine još moćnijom. Pozadi, uža svjetla daju utisak moćnijeg i šireg vozila.

S line sportski paket kod testnog primjerka podrazumijeva i neke detalje koji doprinose još atraktivnijem izgledu. To su S line logo na prednjim blatobranima, ojačani branici u S obliku ili hromirane lajsne oko prozora.

Enterijer je urađen besprekorno. Pritisnite nešto u Q5 što je predviđeno da se pomjera ili okreće, i ono će se pomjeriti savršeno precizno i gotovo nečujno. Pritisnite nešto što ne treba da se pokreće, i ono neće mrdnuti, jer je izvanredno fiksirano.

Dizajn komandne table je sličan kao kod novog A4, a to znači da se radi o jednom od najsofisticiranijih kokpita u automobilskoj industriji. Dominantni element je displej multimedijalnog uređaja od 8,3 inča. Ispred prelijepo dizajnirane ručice automatskog mjenjača nalazi se kontrolna ploča ovog uređaja osjetljiva na dodir, a tu je i rotacioni komtroler.

Instrument tabla u testnom modelu je izvedena pomoću digitalnog displeja od 12,3 inča koji se odlikuje velikim spektrom informacija i fenomenalnom grafikom. MMI infozabavni sistem je jedan od najboljih na tržištu, a u testnom modelu našla se top varijanta MMI Navigacija plus koja sadrži i 4G SIM karticu i wifi koji može da opsluži osam uređaja.

Testni model opremljen je 2.0 TDI motorom od 190 konjskih snaga, a upravo ova verzija je čak 90 kilograma lakša od prethodnika. Sa ovolikim olakšanjem, ionako štedljivi dizel postaje još ekonomičniji, u čemu mu dodatno pomaže sedmostepeni automatski mjenjač sa duplim kvačilom.

Našem Audiju Q5 treba samo 7,9 sekundi da iz mjesta stigne do 100 km/h, što je skoro sekundu brže nego jaguaru F-pejs sa dvolitarskim dizelašem slične snage. Najveća brzina je 218 km/h. U okviru sistema Dinamik selekt vozač može da bira između nekoliko stilova vožnje.

Volan je izuzetno precizan, neki bi možda rekli i da je laganiji nego što bi željeli, ali Audi je akcenat stavio na udobnost, dok su vozne osobine već ionako potpomognute fenomenalnom šasijom, kvatro pogonom i odličnim mehaničkim sklopom. Vožnja je izuzetno udobna, a u kabina je odlično izolovana od spoljašnjih uticaja i nudi pravi premijum osjećaj. Vozač ima izuzetnu preglednost, i vrlo lako nadgleda sva četiri ćoška automobila prilikom parkiranja i manevrisanja.

Spisak opreme testnog modela je izuzetno dugačak. Osim pomenutih stavki, testni Q5 ima još dosta dodatne opreme kao što su automatska trozonska klima, parking senzori i kamere, S line paket u enterijeru, sportski kožni multifunkcionalni volan. Bezbjednosna oprema je zaista raskošna, a testni model je opremljen i sistemom koji upozorava vozača na automobil u mrtvom uglu. Ovako opremljen Q5 kod ovlašćenog zastupnika Audija u Crnoj Gori košta nešto preko 65.000 eura.

Veliki prtljažnik i obilje prostora za putnike na svim sjedištima

Q5 je veličinom u rangu sa konkurentima. Dug je 466, a širok 189 cm. Međuosovinski razmak povećan je na 282 cm, čime je stvoren dodatni prostor na zadnjim sjedištima. U novom Q5 se četiri odrasle osobe osjećaju izuzetno komforno, a na kraćim relacijama i peti putnik je dobrodošao.

Prtljažnik je sa 550 l dovoljno veliki da primi tri velika kofera, a oko njih nekoliko manjih torbica. Otvor je dosta širok, a kod svih verzija peta vrata se otvaraju i zatvaraju električnim putem.

Unaprijeđeni quattro pogon dodatno smanjuje potrošnju

Pogon na sve točkove quattro je unaprijeđen. Kada je trakcija dobra, on snagu šalje samo na prednje točkove, dok u slučaju potrebe za 200 milisekundi prebacije snagu i pozadi.

Kada pustite gas ovaj sistem odvaja pogonske točkove od motora, što donosi smanjenje potrošnje goriva za 16 odsto.

Prosječna potrošnja testnog modela po katalogu iznosi oko pet litara, a nama je trošio oko litar više.

Galerija

Bonus video: