Huawei najavio adut koji će ih učiniti bržim od iPhone-a

Novo dostignuće će biti dio njihovog sljedećeg modela Mate 10 koji će predstaviti za mjesec dana u Minhenu
102 pregleda 0 komentar(a)
Huawei, Kirin 970, Foto: Screenshot (YouTube)
Huawei, Kirin 970, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.09.2017. 14:45h

Huawei je na sajmu IFA u Berlinu predstavio svoj glavni adut u borbi sa Apple-om i Samsungom – procesor Kirin 970 koji će biti ključan pokretač njihove vizije vještačke inteligencije.

Upravo će taj procesor biti dio njihovog sljedećeg modela Mate 10 koji će predstaviti za mjesec dana u Minhenu, navodi hrvatski portal 24sata.

Kirin 970 je prva mobilna platforma kompanije Huawei za vještačku inteligenciju i sadrži neutralnu jedinicu za obradu, a sam čip sadrži 5,5 miliona tranzistora na samo jednom kvadratnom santimetru. Pokreće ga glavni procesor sa osam jezgra, zajedno sa grafičkim procesorom od 12 jezgra. U odnosu na 4-jezgreni Cortex-A73 CPU procesorski paket, heterogena arhitektura Kirina 970 isporučuje do 25 puta više performansi s 50 puta većom efikasnošću, navodi Huawei i ističe da Kirin 970 može izvesti AI zadatke brže i s manje snage. Na testu je tako Kirin 970 procesuirao 2.000 fotografija u minuti, što je bilo brže od bilo kojeg drugog čipa na tržištu.

“Kirin 970 je prvi u nizu novih unaprjeđenja koja će na naše uređaje donijeti moćne karakteristike vještačke inteligencije i postaviti ih iznad konkurencije“, rekao je direktor kompanije Huawei Ričard Ju.

On vjeruje da će njegova brzina i niska potrošnja telefonu dati prednost nad novim iPhone-om i Samsungom.