Budva: Garažu otvaraju za 1. maj sa sedam miliona eura minusa

Gradnja garaže koštala je 3,5 miliona i pod lupom je Tužilaštva. Procjena je da je još toliko novca izgubljeno zbog odluke da se parking deceniju ne naplaćuje
576 pregleda 3 komentar(a)
Garaža Budva, Garaža Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Garaža Budva, Garaža Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.04.2018. 17:42h

Javna garaža u Rafailovićima radiće od 1. maja, deceniju nakon što je izgrađena.

Rukovodstvo budvanskog “Parking servisa” predalo je zahtjev za legalizaciju kako bi betonsku šestoetažnu građevinu ozakonili i dobili upotrebnu dozvolu, a potom i naplaćivali parking.

Riječ je o jednoj od milionski vrijednih afera u Budvi, u koju je, kako se sumnja, prste umiješala budvanska kriminalna grupa, a koja je pod lupom Specijalnog tužilaštva.

Direktor “Parking servisa” Jovan Gregović ističe da su lani kupili svu opremu.

“Odmah smo pokušali da garažu stavimo u funkciju. Urađeni su svi neophodni elaborati, donesen cjenovnik, biće angažovano nekoliko radnika, tako da će garaža napokon donositi novac preduzeću. Milionska investicija godinama je data na besplatno korišćenje. Našu namjeru da je stavimo u funkciju i uvedemo komunalni red u tom primorskom mjestu podržali su i predstavnici Mjesne zajednice”, rekao je Gregović “Vijestima”.

Šestospratna garaža u Rafailovićima, površine 7.110 metara kvadratnih, ima 260 parking mjesta.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj nakon što je šef javnih garaža u “Parking servisu” Radomir Glendža prije četiri godine optužio nekadašnje opštinsko i rukovodstvo “Parking servisa” da su odgovorni za štetu od sedam miliona eura.

Ugovorom od 31. jula 2008. koji su potpisali tadašnji predsjednik Opštine Rajko Kuljača i direktor “Parking servisa” Dragan Liješević, garaža je data na korišćenje opštinskom preduzeću.

Radila je samo desetak dana, odnosno do 8. avgusta 2008. godine, nakon čega je iz Opštine stigao dopis da se rampe podignu.

Do danas se besplatno koristi, nerijetko i zloupotrebljava, a prema procjenama “Parking servis” gubio je godišnje 300.000 eura u vrijeme kada je bio u finansijskim dubiozima kojima se Tužilaštvo takođe bavi.

Gradnja garaže Opštinu je koštala 3,5 miliona eura, a procjenjuje se da je još toliko izgubljeno za deceniju zbog odluke da se parkiranje ne naplaćuje.

Gregović je naglasio da je “Parking servis” - gubitaš iz vremena prethodne DPS vlasti, 2017. godinu završio u plusu od 600.000 eura.

Bonus video: