Pametne bove na CG primorju: U moru mjere temperaturu, salinitet...

SEMaR sistem koristi se za mjerenje saliniteta i temperature vode, temperature i vlažnosti vazduha, UV zračenja...
307 pregleda 0 komentar(a)
pametne bove, Foto: Privatna arhiva
pametne bove, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.09.2017. 10:28h

Umjesto da se čamcem otisnu sa obale, kako bi mjerili temperaturu vode, te njene druge parametre, nadležni u Institutu za biologiju mora, u Kotoru, odnedavno imaju mogućnost da te i druge podatke, zahvaljujući pametnim bovama, očitavaju sa udaljene lokacije.

Iz podgoričke kompanije “Amplitudo”, koja je pametne bove razvijala u saradnji sa BIO-ICT Centrom za izvrsnost i Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, kažu da je ideja pametnih bova - pametan monitoring životne sredine.

“Pametne bove, odnosno SEMaR sistema, se koriste za mjerenje parametara vodene sredine, kao što su temperatura vode, PH vrijednost, salinitet. Takođe, koristi se i za mjerenje parametara vazduha, kao što su temperatura, vlažnost vazduha, UV zračenje...!”, navode iz “Amplituda”.

Sistem automatski mjeri podatke i bežičnim putem ih šalje na platformu "u oblaku", u realnom vremenu.

U svijetu postoje slična rješenja, ali je crnogorski proizvod, kako su kazali iz kompanije "Amplitudo", višestruko jeftiniji.

“Dodatno, naša pametna bova je u potpunosti samoodrživa i energetski efikasna, jer se napaja putem solarnog panela”, kazali su iz tima koji vodi Nenad Novović.

Novović, široj javnosti poznat kao pokretač prvog crnogorskog portala Cafemontenegro, prije 20 godina, ponosno ističe saradnju sa akademskom zajednicom.

“Saradnja akademske i biznis zajednice nije čest oblik saradnje u našoj zemlji”, kaže on.

Tri pametne bove su krajem avgusta, kroz saradnju sa Institutom za biologiju mora i Morskim dobrom, postavljene na različitim lokacijama na crnogorskom primorju: u Baru, Budvi i Kotoru.

"Amplitudo" je u saradnji sa BIO-ICT i ETF-om razvijao i solarne panele za punjenje mobilnih telefona na suncobranima.

Do rezervacije i ležaljke preko mobilne aplikacije

Dio podataka sa pametnih bova, poput temperature vode, vazduha i podaci o UV zračenju, dostupni su i široj javnosti na sajtu Morskog dobra, te kroz mobilnu aplikaciju Summer.me, koju je "Amplitudo" predstavio sredinom avgusta.

Summer.me servis u testnoj fazi omogućava jednostavniji pronalazak najboljih plaža na crnogorskom primorju, rezervaciju i online plaćanje ležaljki.

Servis je razvijan sa idejom da se turistima olakša boravak na moru, te ujedno doprinese poboljšanju turističke ponude Crne Gore.

"Do narednog ljeta, aplikacija će biti dostupna na engleskom i ruskom jeziku, biće omogućena i rezervacija smještaja, te kupovina internet Wi-Fi pristupa na samoj plaži kroz aplikaciju", najavljuju iz "Amplituda".

Korisnici će sljedećeg ljeta kroz Summer.me aplikaciju moći ujedno da naruče piće i hranu iz plažnih barova, da kupe ulaznice za koncerte, diskoteke i događaje, biće im omogućen video, odnosno foto feeda sa plaže, te dodana loyalty komponenta benefita za najvjernije goste.

Iz podgoričke kompanije su pozvali zainteresovane zakupce plaža da se besplatno priključe aplikaciji i postanu dio ponude.

Više informacija o servisu je dostupno na sajtu ili na Facebook stranici Summer App.

Aplikacija je besplatna.

Bonus video: