Amerikanac priveden jer je ušao u Sjevernu Koreju

Američki vojnik Travis King, koji je privatno posjetio pogranično selo u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dvije Koreje, prešao je granicu koju sa obje strane čuva vojska

1904 pregleda 1 komentar(a)
Pogled na demilitarizovanu zonu iz Južne Koreje, Foto: Reuters
Pogled na demilitarizovanu zonu iz Južne Koreje, Foto: Reuters

Jedan Amerikanac je uhapšen jer je bez odobrenja tokom obilaska Zajedničke bezbjednosne zone između dvije Koreje prešao granicu i ušao u Sjevernu, saopštila je danas Komanda Ujedinjenih nacija.

Američki vojnik Travis King, koji je privatno posjetio pogranično selo u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dvije Koreje, prešao je granicu koju sa obje strane čuva vojska, prenosi Rojters. Komanda Ujedinjenih nacija, koja upravlja demilitarizovanom zonom i zajedničkom bezbjednosnom zonom (JSA), saopštila je da King nije imao ovlašćenje, a komanda sa kolegama iz KPA radi na rješavanju incidenta.

Demilitarizovana zona (DMZ) razdvaja dvije Koreje i njena granica je jedno od najjačih utvrđenih oblasti na svijetu, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Prepuna je nagaznih mina, okružena električnom i bodljikavom žicom i nadzornim kamerama. Naoružani stražari su u pripravnosti 24 sata dnevno.

Bonus video: