Šukovići i Čogurići revoltirani: Nezakonito nam onemogućili da koristimo vodu sa izvora

Šukovići i Čogurići tvrde da Miodrag Obrenović nije smio da kaptira Malu vodu
207 pregleda 6 komentar(a)
Mala voda, Foto: Privatna arhiva
Mala voda, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.08.2018. 15:35h

Nekoliko mještana sela Blatina su nezakonito kaptirali izvor Mala voda i onemogućili drugima da imaju uredno snabdijevanje vodom, tvrde njihove komšije Vučko, Bogdan i Boško Šuković i Veselin i Vojin Čogurić. Oni su reagovali na izjavu Miodraga Obrenovića , korisnika kaptaže Mala voda, koji ih je optužio za “nekoliko diverzija na tom izvoru, čime je prouzrokovana šteta na vodovodu od oko 12.000 eura”. Obrenović je medijima i policiji dostavio snimke na kojima se, kako tvrdi, vidi da Šukovići i Čogurići zatrpavaju izvor. Prema njegovim i riječima ostalih korisnika tog izvora, kaptiranje Male vode ne prouzrokuje probleme u vodnabdijevanju ostatka sela.

Šukovići i Čogurići tvrdi da su još 1970. oni kaptirali izvorište ispod Purove lazine, na osnovu odluke opštinskog sekreterijata, i nesmetano ga koristili sve do 1999. godine. “Tada je Obrenović, sa družinom, neovlašteno kaptirao izvor Mala voda, koji je iznad našeg u istoj jaruzi. Tada nam je prvi put, poslije 29 godina, nestala voda. Oni nijesu prethodno ispitali povezanost izvora. Na naša insistiranja da odustanu od daljih radova i omoguće da voda sa izvora Mala voda teče prirodnim tokom, oglušili su se, pa smo bili primorani da se obratimo nadležnim organima”, piše u regovanju Šukovića i Čogurića. Kako tvrde, vodoprivredni inspektor je u aprilu 2000, Obrenovićima zabranio korištenje izvora Mala voda, sve do do dobijanja vodne dozvole, a izvorište nije korišteno zbog toga sve do prošle godine.

“Tada su ponovo počeli da odvode vodu i ugrozili naše vodosnabdijevanje. Obraćamo se Komunalnoj policiji i komunalnom inspektoru, koji je, u oktobru proše godine, zabranio ponovo korištenje tog izvora do dobijanja vodne dozvole. Oni ne haju za rješenje pa smo se sredinom jula ove godine ponovo obratili inspektoru sa urgencijom za administrativno izvršenje rješenja, koje je i doneseno 2. avgusta. Ni to nije spriječilo naše komšije da i dalje ugrožavaju naša stečena prava”.

Čogurići i Šukovići tvrde da su 9. avgusta kolašinskoj policiji najavili da će na izvorištu uspostaviti pređašnje stanje, odnosno, obezbijediti da voda teče prirodnim tokom. Tvrde da su samo vratili kamenje koje je i ranije bilo na izvoru i uklonili cijev, koja nije bila zbetonirana. Navodno, korisnici tog izvora su dio vode odveli crijevom u šumu, a Čogurići i Šukovići tvrde da je to učinjeno “samo zbog pakosti”.

Oko izvora sa dugim cijevima

Šukovići i Čogurići kažu i da nije tačno, kako je tvrdio Obrenović, da ih je policija zatekla na licu mjesta, kako je Obrenović tvrdio, nego su se sami vratili kod izvorišta da vide ko je došao vozilom.

“Mi smo najavili šta ćemo da uradimo i ništa nijesmo učinili krijući. U našim postupanjima nema bezakonja. U postupanjima naših komšija ima. Prije svega, postavil su video kamere na javnoj površini, bez jasne oznake da je tu video-nadzor. Nijesmo znali čije su, pa smo kamere uzeli, a na snimcima se vidi kako stražare, takođe, na javnoj površini oko izvora sa “dugim cijevima”. I mi očekujemo da tužilaštvo regauje zbog svega toga. Za svoja prava borićemo se svim zakonom propisanim sredstvima”, najavljuju Šukovići i Čogurići.

Bonus video: