UPC: Inspektoori od 1. maja do 13. avgusta izdali 395 naloga sa kaznama od 1,24 miliona eura

Naplata novčanih kazni odnosi se na, kako je objašnjeno, poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima

1501 pregleda 4 komentar(a)
UPC, Foto: Boris Pejović
UPC, Foto: Boris Pejović

Poreski inspektori su u periodu od 1. maja do 13. avgusta obavili 3,33 hiljade provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili 305 nepravilnosti, na osnovu kojih su izdali 395 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama od 1,24 miliona eura.

Iz Uprave prihoda i carina (UPC) saopšteno je da se utvrđene nepravilnosti odnose na neevidentiranje prometa robe i usluga, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije.

“Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 969,01 hiljadu eura od čega je naplaćeno 576,01 hiljada eura ili 59,44 odsto”, navodi se u saopštenju.

Naplata novčanih kazni odnosi se na, kako je objašnjeno, poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima.

“Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 12 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti”, rekli su iz UPC.

Uprava prihoda i carina intenzivirala je kontrole u primorskim i sjevernim opštinama u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanja radnika.

“Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga”, navodi se u saopštenju.

Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

“Pitanja u vezi sa primjenom poreskih propisa možete poslati na mail adresu upravaprihoda@tax.gov.me radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: