Vještak o stanju optuženih za zločin u Plavu: "Poremećeni", ali su znali šta rade

Vještak se izjasnio o stanju Konatara i Šoškića, optuženih za surovo ubistvo u Brezojevici u Plavu
290 pregleda 1 komentar(a)
Marko Šoškić, Foto: Jadranka Ćetković
Marko Šoškić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 29.06.2018. 07:13h

Aleksandar Konatar (35) i Marko Šoškić (24) bili su sposobni da shvate značaj djela koje su počinili i upravljaju postupcima, kada su 31. maja 2016. godine ubili Plavljanku Gordanu Dašić (84) i brutalno pretukli njenog supruga Vuka (82).

To je juče u Višem sudu izjavio sudski vještak dr Željko Golubović, u nastavku suđenja Konataru i Šoškiću.

On je ocijenio da Konatar i Šoškić ne pokazuju simptome trajnog duševnog poremećaja ili duševnog oboljenja, te da krivično djelo kod obojice “nije psihopatološki motivisano”.

“Kod Konatara je registrovan ‘mješoviti poremećaj ličnosti’, što je karakterološka manifestacija ličnosti, a ne sama bolest i samim tim ne može uticati na sposobnost okrivljenog da shvati značaj djela i mogućnost upravljanja svojim postupcima”, kazao je dr Golubović, dodajući da kod optuženih nije bilo dejstva alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci.

Na insistiranje branioca okriljenog Konatara, advokata Damira Lekića, da objasni stav koji je suprotan nalazu ranijih vještaka neuropsihijatrice dr Gordane Konatar i psihološkinje Nataše Vuković, da se umjesto “mješovitog” radi o “asocijalnom poremećaju ličnosti”, vještak je kazao da razlika postoji u teorijskoj ravni, ali ne i u sudsko-medicinskoj.

Za Šoškića je utvrđen šizoidni poremećaj ličnosti.

“Šizoidni poremećaj ličnosti je karakterološka manifestacija same ličnosti, a ne duševna bolest i samim tim ne može uticati na sposobnost okrivljenog da shvati značaj krivičnog djela i mogućnost upravljanja postupcima”, kazao je Golubović.”Kod Šoškića se radi o senzitivno-depresivnoj strukturi sa naglašeno latentnom agresivnošću... U ličnosti je ograničena emocionalna ekspresija, odsustvo osjećaja krivice i test ukazuje na smanjenu emotivnu i socijalnu zrelost”.

Lekić je zatražio novo vještačenje druge komisije vještaka, imajući u vidu razlike u nalazima ranijih vještaka i komisije vještaka SMO iz Podgorice, o čemu će sud odlučiti na narednom pretresu, poslije godišnjih odmora.

Tom zahtjevu se pridružio i Šoškićev branioc advokat Rešad Muzurović.

Konatar i Šoškić su optuženi da su 31. maja 2016. u plavskom selu Brezojevice provalili u kuću starijeg bračnog para, a potom tražeći novac, ugušili ženu, a njenog supruga mučili. Prema navodima optužnice, staricu su ubili zbog 600 eura i puške. Plavljanin Nikola Knežević optužen je da im je pomagao nakon ubistva.

Suđenje se nastavlja 12. septembra.

Bonus video: