Da li oni rade protiv države?

"Trudićemo se da "Čistoća" nastavi da radi u kontinuitetu dobro, da građani budu zadovoljni i da oni redovnim izmirivanjem računa, odnosno plaćanjem naknade za čistoću, doprinesu da ovo preduzeće funkcioniše kako treba"
158 pregleda 0 komentar(a)
Svečana sjednica SO Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Svečana sjednica SO Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 09.11.2018. 08:25h

Hercegnovsko preduzeće "Čistoća" rješilo je višegodišnje ekonomske, tehničke i organizacione probleme što je dovelo do vidljivih rezultata kada je u pitanju čistoća grada. Povećanje nivoa operativnosti i obnavljanje mehanizacije rezultiralo je boljom čistoćom u cijelom gradu.

Unapređene su aktivnosti na održavanju čistoće, odvozu otpada, a vozni park je obnovljen sa sedam vozila.

Povećali su naplatu potraživanja od građana za 70%, čime su prihodi, u odnosu na prošlu godinu, uvećani u iznosu od 310.757€. Od početka godine do oktobra, samo po osnovu naplate potraživanja, "Čistoća" je prihodovala 752.547€, što je nazapamćeni učinak u proteklih 20 godina.

Prema riječima direktora "Čistoće" d.o.o. Herceg Novi, Vladimira Arsića, samo u posljednja tri mjeseca, uz ogromno angažovanje Službe naplate, imali su naplatu kakva bi trebalo da bude, a godinama unazad nije bila.

"Prihodovali smo daleko veću sumu novca nego ranije. Angažovanjem inkasanata na terenu i Službe naplate dovelo je da smo od jula, zaključno sa oktobrom prihodovali preko 700.000€", naveo je Arsić.

Izmireno oko 850.000 € dugovanja

Kako je Arsić saopštio zatekli su oko 800.000€ nenaplaćenih i zastarjelih potraživanja, jer način naplate računa nije rađen kako treba. Osim toga, naveo je da je mali broj domaćinstava je bio u bazi podataka "Čistoće".

"Donesena je odluka da građane upoznamo da dug mora da bude izmiren. Sa svima ćemo da razgovaramo i pokušaćemo da sa njima potpišemo Sporazum o izmirenju duga na rate. Uplatiće prvi dio duga, a ugovornim sporazumom biće omogućeno da preostali dio izmire u ratama. Za pravna lica napravili smo koncept na četiri, a za građane do šest rata. Izmireno je oko 850.000€ dugovanja, a za prilično veliki dug pravnih lica moraćeмо u određenim slučajevima da pokrenu pravnu proceduru za naplatu", precizirao je Arsić.

Rad preduzeća najvidljiviji u gradu

"Čistoća" je uložila 160.000€ u obnovu voznog parka, čime je nabavljeno sedam vozila. Nabavljeni su novi kontejneri, obnovljeni boksovi i posude. Kako je istakao Arsić dotrajali kamioni su povučeni iz redovnog saobraćaja za odvoz otpada, saniraju se kvarovi, mjenjaju rezervni dijelovi i gume, a vozila se farbaju. ,,Ostalo je sedam kamiona u redovnoj aktivnosti uz svakodnevno održavanje. Mehaničarska služba u Servisnoj zoni obavlja posao kako treba, nabavljaju se novi dijelovi za vozila. Vozači su obavezni da predaju kamion na kraju smjene u stanju kako je preuzeo, da ga očisti, sredi. Kupljen je kamion manje kubikaže, prilagođen je našim ulicama u vrijednosti 43.000€, što je optimum za kupovinu takvog vozila i postojeći vozni park za dobar ulazak u narednu turističku sezonu", kazao je Arsić.

Na kraju, Arsić je saopštio da je zadovoljan postignutim rezultatima, ali da uvijek može bolje.

"Trudićemo se da "Čistoća" nastavi da radi u kontinuitetu dobro, da građani budu zadovoljni i da oni redovnim izmirivanjem računa, odnosno plaćanjem naknade za čistoću, doprinesu da ovo preduzeće funkcioniše kako treba. Iduća godina će biti godina u kojoj Herceg Novi neće imati problema sa odvoženjem otpada i održavanjem higijene na javnim površinama", zaključio je Arsić.

(PROMO)