Bošković: Članstvo u A5 inicijativi uvertira za uspjeh na polju evroatlantskih integracija

Bošković je iskoristio priliku da pozove Kosovo, Srbiju i Sloveniju da postanu punopravne članice te inicijative
64 pregleda 0 komentar(a)
Lora Kuper, Duško Marković, Predrag Bošković, Foto: Gov.me/S. Matić
Lora Kuper, Duško Marković, Predrag Bošković, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 14.11.2018. 10:01h

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da je Američko jadranska povelje temeljena je kao zaštitni znak regiona.

„Ono što je najvažnije i neizbježno Američko jadranska povelja dokazala se kao uporište za aktivnu promociju integracionih napora kao glavni promoter NATO politike otvorenih vrata. Uz podršku našeg glavnog strateškjog partnera i saveznika SAD, ponosni smo što su danas tri od pet zemalja članica A5 ujedno i članice NATO. Mjeseci nas dijele od mekedonskog preuzimanja titule najmlađe NATO članice, što će dodatno utemeljiti ne samo napore našeg susjeda, već osnažiti dugoročni izgelde za obezbjeđivanje mira i stabilnosti našeg regiona“, kazao je Bošković.

Kazao je da je jednako važno promovisati politiku otvorenih vrata same incijative.

„Da dodatno ohrabrimo zemlje koje nijesu da postanu zvanične članice. Svejsni smo da je u većini slučajeva u pogledu regiona članstvo u A5 inicijativi svojevrsna uvertira u uspjesima na polju evroatlantskih integracija“, kazao je Bošković.

Kao predsjedavajući ove godine, Bošković je iskoristio priliku da pozove Kosovo, Srbiju i Sloveniju da postanu punopravne članice te inicijative.

„Crna Gora čvrsdto vjeruje da se bezbjednost gradi i unapređuje sa ostalima kao saveznicima, tako i partnerima što predstavlja jedna od glavgnih principa crnogorske odbrambene politike. Unapređujući bilateralnu saradnju sa susjedima, transatantska veza ostaje primarna, kao i naš jedinstven odgovor događajima koji utiču na evropsku i globalonu bezbjednost. Kao jedna od glavnih zagovarača politike „otvorenih vrata“ Crna Gora će nastaviti da promoviše uspješnu implementaciju reformi naših regionalnih partneri, naglašavajući da NATO integracije svih A5 zemalja članice predstavljaju preduslov stabilnog i bezbjednog regiona“, istakao je Bošković.

Zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD Lora Kuper naglasila je da su posvećeni dugoročnoj podršci zemljama Jugoistočne Evrope.

„Bezbjednosna pomoć od 2012. je veća od 55 miliona dolara , Ministarstvo odbrane je dalo više od 130 miliona dolara za izgradnju kapaciteta čalnovima A5. Naša posvećenost regionu se takođe vidi kroz priznanje i što cijenimo vaš doprinos regionalnoj – globalnoj bezbjhednosti. Kako je sekretar za odbranu SAD Džejms Matis rekao u julu mnoge vojske stoje rame uz rame u podržavaju misija u cijelom svijetu. Vi ste važan obezbjeđivač bezbjednosti na regionalnom i internacionalnom nivou“, kazala je Kuper.

Podsjetila da je sekretar Matis dao podršku politici otvorenih vrata da svaka zemlja može da izabere svoj put na regionalnom i međunarodnom planu, bilo d aje članstvo u NATO, EU ili u oba.

„Danas se radujem tome da vas slušam, učima od vas da čujem vaše perspektive o našim zajedničkim izazovima kada je u pitanju bezbjednost i saradanja, kako bismo došli do mirne Jugoistočne Evrope, koja je u duhu A5. Mi gledamo A5 kao važanu organizacijud apostignemo zajedničke ciljeve, i za pripadnice i za posmatrače, koji mogu da dijele svoja iskustva i sposobnosti, kako bismo bolje shvatili bezbjednosno okruženje i formirali , modelovali naše mogućnosti za dalju saradnju“, istakla je ona.

Ponovila je riječi sekretara Matisa da je A5 važna prilika da se postignu rezultati da zemlje uvedu u međunarodne organizacije koje su najjjače u svijetu što se tiče bezbjednosti.

Bonus video: