"Crna Gora krenula na Rusiju, Ameriku i bivšeg agenta CIA"

“Interes Rusije je da pocijepa građansko društvo Crne Gore. Ne bih otpisao Ruse i cilj da ukrase Džozefovu ulogu, da bi učinili da izgleda da je davao strateške smjernice anti-NATO, pro-ruskoj opozicionoj partiji”, kaže Hofman
119 pregleda 6 komentar(a)
Džozef Asad, Foto: YouTube
Džozef Asad, Foto: YouTube
Ažurirano: 16.08.2018. 15:04h

Poput špijunskog romana – bivši operativac CIA se udružuje sa pro-ruskim pobunjenicima koji pokušavaju da ubiju ministra male balkanske države. Puč propada, operativac se vraća u SAD i sada vlasti traže bivšeg špijuna da bi ga ispitali.

Tako kolumnistkinja Blumberga, Eli Lejk, opisuje slučaj Džozefa Asada, koga Specijalno državno tužilaštvo tereti da je bio dio organizovane kriminalne grupe koja je osumnjičena za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016. godine.

Lejk, koja se bavi temama kao što su nacionalna bezbjednost i spoljnja politika, u tekstu pod naslovom "Crna Gora krenula na Rusiju, Ameriku i i bivšeg CIA agenta", navoodi da ukoliko optužbe budu tačne, to je zaista zaplet poput onih iz bestselera – SAD i Rusija kao veliki rivali, ali tajni saradnici kada je u pitanju Crna Gora.

Ali, kako ističe , optužbe se čine tankim. Podsjeća se da je Asad kazao da ne zna ništa o pokušaju puča i da ne razumije zašto američke vlasti ne zaustave sve to.

Asad jeste bio u Podgorici, savjetovao Arona Šaviva koji je radio za Demokratski front, koji je pretežno protiv ulaska Crne Gore u NATO što je pozicija koja je u liniji sa ruskim strateškim planom, ali to ne znači da su Asad ili Šaviv radili za Ruse.

Lejk dodaje da Asad kaže da ga crnogorski tužioci namještaju da svjedoči o pokušaju puča o kome ništa ne zna. Pravi cilj, kako sumnja, je da natjeraju “bivšeg agenta CIA da priča inkriminirajuće stvari po opoziciju”.

On tvrdi da se sa navodnim zavjerenicima nikada nije sreo i da ga, “iskreno, ni ne zanimaju”.

“U Crnoj Gori sam bio zbog Šaviva”.

Čekajući dokaze

Oni koji brane zvaničnu Crnu Goru u ovom slučaju, kažu da tužioci ne bi tražili izručenje Asada, osim ako nemaju snažan slučaj.

“Zašto bi tek tako ugrozili, na bazi neutemeljene teorije zavjere, najvažniju spoljnu relaciju”, pita se Rendi Šojneman, bivši savetnik Crne Gore prilikom pristupanja NATO.

“To nema nikakvog smisla”.

Lejk navodi da se očekuje da tužioci izađu sa još informacijama o optužbama, jer su sadašnje oskudne.

Jedna od optužbi je da je Asad pripremao plan izvlačenja za organizatore udara. Ali, Asad kaže da je spremao plan za nepredviđene situacije u slučaju vanrednih okolnosti – osnovni savjeti poput toga gdje će se naći ukoliko budu oborene telefonske linije, ili da li kupiti kartu za Albaniju ili Hrvatsku.

“Teško da se radi o strogo povjerljivim stvarima”, konstatuje kolumnistkinja.

Asadovi klijenti govore isto što i Asad, jer je Šaviv naveo da je angažovao CIA operativca zbog toga što su njega i njegov tim maltretirale službe bezbjednosti Crne Gore. Blumberg navodi da je zanimljivo da tužioici nisu tražili ispitivanje Šaviva koji ima bliže veze sa opozicijom koja se optužuje za planiranje udara.

"Nikad ne bih radio za njih"

Danijel Hofman, koji je bio šef odjeljenja CIA u Moskvi i koji je radio sa Asadom na Bliskom istoku početkom 2000-ih, je u razgovoru sa Lejk kazao da sumnja da su optužbe protiv Asad potiču iz šire ruske kampanje dezinformisanja.

“Interes Rusije je da pocijepa građansko društvo Crne Gore. Ne bih otpisao Ruse i cilj da ukrase Džozefovu ulogu, da bi učinili da izgleda da je davao strateške smjernice anti-NATO, pro-ruskoj opozicionoj partiji”, kaže Hofman.

On kaže da ne može da zamisli Asada da radi ono za šta je optužen.

“To nije čovjek koga znam, sa kim sam služio”, dodaje Hofman.

I drugi zvaničnici CIA, sa kojima je Lejk razgovarala se slažu sa tim opisom Asada.

Navodi da se radi o naturalizovanom američkom državljaninu, rođenom u Egiptu, koji je posvetio najveći dio karijere borbi protiv džihadista na Srednjem istoku.

I Asad je razgovarao sa Lejk i kazao kako gleda na napore da destabilizuje ili podrije demokratija.

“Mislim da Rusi nemaju dobre namjere. Rade protiv naših interesa, vrše atentate na opozicione figure, mješaju se u unutrašnje stvari država širom svijeta. Nikada ne bih radio sa njima”, poručio je Asad.

Bonus video: