Fico: Sva pomoć Ukrajini, osim vojne iz rezervi slovačke armije

Novoizabrani slovački premijer podsjetio je da je zajednički evropski zaključak bio da je slanje oružja Ukrajini bilateralna stvar svake od članica

1482 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo
Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

Slovački premijer Robert Fico potvrdio je danas u Pragu da Ukrajina može da računa na svu pomoć Slovačke u odbrani od Rusije izuzev oružja iz rezervi Vojske Slovačke.

"Sprema se moj telefonski razgovor sa premijerom Ukrajine da vidimo kakve su njihove potrebe pred zimu. Spremni smo da pošaljemo generatore, da pomognemo u razminiranju. Humanitarno i civilno smo spremni da pomažemo i pomažemo. Ljudi u Slovačkoj prvi su otvorili naručje za izbjeglice iz Ukrajine", kazao je Fico na konferenciji za novinare posle razgovora sa češkim premijerom Petrom Fijalom.

Novoizabrani slovački premijer podsjetio je da je zajednički evropski zaključak bio da je slanje oružja Ukrajini bilateralna stvar svake od članica.

"Mi smo jasno rekli da je upotreba ruske vojne sile kršenje međunarodnog prava. To govorimo i govorićemo ubuduće", kazao je slovački premijer ali je dodao da je na osnovu analiza vojnih kretanja na frontu slovačka vlada došla do zaključka da taj sukob nema vojno rješenje.

"Sukob je zamrznut i može tako da ostane do 2029-2030. godine. Mislimo da je bolje da pregovaramo deset godina u miru nego da sijedamo za sto kada pogine još 500.000 ljudi. Poštujem Češku i bilo koju drugu zemlju u svijetu koja želi da pomaže oružjem ako misle da to fukcioniše. Mi mislimo da to ne funkcioniše", rekao je Fico.

Češki premijer Fijala naglasio je da je u slučaju vojne pomoći Ukrajini i sankcija Rusiji za zvanični Prag važno to što slovački premijer i njegova vlada podržavaju zajedničku evropsku politiku.

"Tu nemam signale da to neće biti tako", kazao je češki premijer.

Robert Fico izjavio je da sankcije protiv Rusije očigledno ne funkcionišu ali nije ih osporavao već je rekao da će slovačka vlada, odlučnije nego prethodna, tražiti samo to da se ubuduće izradjuju studije o posljedicama sankcija protiv Rusije na same članice Evropske unije.

Za to je Fico dobio podršku i od češkog premijera koji je podsjetio da neke sankcije ne čine probleme ali da za neke članice, posebno srednjeevropske problem predstavlja zavisnost od ruskih isporuka energenata.

"Za nas je takođe važno da sankcije koje uvodimo ne pogode više zemlje koje ih uvode nego Rusiju. Zavisnost od ruskih isporuka ne može se mijenjati za jedan dan. To iziskuje duže vrijeme. Zato podržavamo zahtjev Slovačke za izuzetak od godinu dana za proizvodnju od ruske nafte", kazao je Fijala.

Robert Fico istakao je da Slovačka sa novom vladom isto kao Češka u potpunosti podržavaju članstvo u NATO i EU.

"EU jeste naš životni prostor i spremni smo da izvršavamo sve obaveze prema njoj i prema NATO", rekao je Fico.

Slovačkog premijera dočekali su danas u Pragu manji protesti, nekoliko desetina demonstranata sa transparentima "Fico = 50 nijansi sme]e" ili "Fico, vraćaj se kući u Rusiju" i sa zastavama Ukrajine ali i podrška nekoliko desetina Ficovih pristalica.

Na početku ove tradicionalne kurtoazne posjete kada svaki novoizabrani predsjednik, premijer i ministar spoljnih poslova u prvu inostranu posjetu putuju kod prvih susjeda iz nekadašnje zajedničke države Fico se sreo sa predsjednicima oba doma češkog parlamenta.

U razgovorima u parlamentu Fico je naglasio da se ništa ne mijenja u spoljnopolitičkoj orijentaciji Slovačke, a predložio je da Češka i Slovačka naredne godine zajedno obilježe 20. godišnjicu ulaska u EU.

Premijera Fica primiće i predsjednik Češke Petr Pavel a na kraju će se sastati i sa bivšim češkim premijerom, liderom opozicije Andrejom Babišom.

Bonus video: