Nova otkrića o životu Tiranosaurus reksa

Slike prikazuju detalje mozga i sinusne šupljine dinosaurusa, putanju nekih nerava i krvnih sudova, kao i zuba koji su bili formirani, ali nisu izrasli
288 pregleda 0 komentar(a)
Tiranosaurus, Foto: Reuters
Tiranosaurus, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2017. 09:47h

Naučnici u vodećoj američkoj laboratoriji koristili su neutronske zrake i rendgenske zrake visoke energije da proizvedu sliku unutrašnjosti fosilizovane lobanje tiranosaurusa najjače rezolucije do sada.

Stručnjaci Nacionalne laboratorije Los Alamos i paleontolozi Muzeja istorije prirode i nauke u Novom Meksiku uronili su dublje u lobanju rođaka monstruoznog ubice Tiranosaurus reksa, koji je živio prije više miliona godina na sjeverozapadu današnje države Novi Meksiko.

Naučnici su objavili rezultate skeniranja, a kako su naveli, njihov rad doveo je do otkrića novih informacija o tome kako su predatori evoluirali, prenosi N1.

Slike prikazuju detalje mozga i sinusne šupljine dinosaurusa, putanju nekih nerava i krvnih sudova, kao i zuba koji su bili formirani, ali nisu izrasli.

Fosilni ostaci vrste koja je živjela oko 10 miliona godina prije tiranosaurusa pronađeni su 1996. godine u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.

Bonus video: