Rudnik Brskovo pokretač ekonomskog prosperiteta Crne Gore

Završena faza istraživanja i izrade studija

31248 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BRSKOVO MINE
Foto: BRSKOVO MINE

Projekat Rudnika Brskovo, kojim upravlja kompanija Tara Resources, uspješno je završio fazu istraživanja i izrade studija, čiji rezulztati pokazuju da je riječ o značajnoj prilici za ekonomski prosperitet Crne Gore. Kada kompanija dobije sve potrebne dozvole i pređe u fazu izgradnje i operativnosti, očekuju se značajni pozitivni efekti na ekonomskom planu, uz puno poštovanje ekoloških standarda.

Procijenjeno je da će, tokom trajanja projekta, doprinos crnogorskom budžetu premašiti 400 miliona eura. To uključuje 200 miliona eura od koncesionih naknada i poreza, kao i dodatnih 200 miliona eura od poreza na zarade, naknada za električnu energiju, akciza na gorivo i naknada za putarine. Ovaj kompanija ima potencijal da postane jedan od najvećih izvoznika iz Crne Gore, s godišnjim prihodom od izvoza od oko 100 miliona eura.

Osim ekonomske koristi na nacionalnom nivou, projekat će imati snažan i pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu. Tara Resources će postati najveći privatni poslodavac na sjeveru Crne Gore, otvaranjem više od 550 direktnih radnih mjesta tokom operativnog perioda i podsticanjem zaošljavanja još najmanje 150 ljudi u drugim djelatnostima na lokalnom nivou. Kompanija se obavezala na konkurentne uslove zapošljavanja, s naglaskom na lokalnim obukama i razvoju vještina.

Projektom će se ostvariti i značajan prihod kroz koncesionu naknadu od 50 miliona eura tokom trajanja projekta, jačajući ekonomsku stabilnost Opštine Mojkovac. Ovo će doprinijeti ukupnom poboljšanju infrastrukture regiona, dodatno podržavajući lokalnu privredu.

U skladu s najvišim standardima EU i crnogorskim propisima, projekat Brskovo planiran je uz detaljno i pažljivo vođenje računa o svim aspektima vezanim za životnu sredinu, zdravlje i bezbjednosti. Kompanija Tara Resources takođe će sanirati štetu nastalu tokom prethodnih rudarskih operacija, čime će dodatno doprinijeti očuvanju i unapređenju stanja u životnoj sredini.

S obzirom na to da je projekat u fazi pribavljanja dozvola, nakon dobijanja građevinske dozvole, počeće dvogodišnji period izgradnje, nakon kojeg slijedi operativni period do 2040. Tara Resources ostaje posvećena održivom razvoju, doprinoseći ne samo unapređenju finansijskih prilika u lokalnoj zajednici, već i crnogorskom državnom budžetu.