Ćulafić: Čarapić stanovnike Podgorice naziva "pokusnim kunićima"

Odbornici će danas raspravljati o 38 tačaka dnevnog reda

27204 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 26.12.2023. 16:41h
Završeno
16:30h

Mitar Vuković je kazao da je budžet glavnog grada "budžet razvoja".

"Usuđujem se da kažem da je ovo domaćinski budžet. Pitam vas da li je neko odgovara za isplaćenih milion eura direktoru javnog preduzeća. Nije. Ubijeđen sam da ova aktuelna vlast neće dozvoliti propuste...", rekao je Vuković. 

16:24h

Šušić je pitao Rakčevića "kakvi su planovi oko FK 'Budućnost' s obzirom na to da njime upravlja privatno preduzeće". 

Ćulafić je kazao da ambiciozno projektovan kapitalni budžet ne znači ništa. 

Rakčević je kazao da mu je drago što kasarna Morača nije "prodana tajkunima". 

"Tamo srećom nemamo Siti kvart tri ili četiri", istakao je Rakčević, dodajući da će na tom mjestu biti izgrađena dva muzeja. 

16:02h

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević podsjetio je da su sredstva za kulturna i sportska dešavanja duplo veća nego ranije.

"Uvećana su sredstva data sportskim klubovima. Duplirali smo sredstva za izgradnju novih, zelenih i parkovskih površina. Žao mi je što ovo nije urađeno mnogo ranije. Sledeća godina biće rekordnija u odnosu na prošle. Do kraja ovog mandata popravićemo više puteva. Odvojili smo dva miliona eura za obnovu 'Podgoričanke'. Taj objekat nosi određeni simbolički značaj. Sačekalo nas je nula spremnih projekata za koje su se mogli raspisati tenderi..", kazao je Rakčević. 

Objasnio je da je ideja nove gradske uprave da radi na više projekata koje će moći da finansiraju i realizuju.

"Mi razmišljamo unaprijed. Tražili smo da se Krivi most proširi na četiri trake... Želimo da dođemo do gotovih rješenja. Za izgradnju trga Božane Vučinić odvojena su značajna sredstva", rekao je zamjenik gradonačelnice. 

15:45h

Mitar Vuković podsjetio je Ćulafića da je odbio da proglasi tenisera Novaka Đokovića za "počasnog građanina Podgorice". 

"Sve vaše nepravilnosti možemo ispraviti tek za šest godina, a ne šest mjeseci. Uvjeravam Vas da nijedan naš predlog nijeste prihvatili kada je u pitanju opozicija. Vi ste mlad čovjek, pa to možda ne znate. Zeković vas predvodi u dobrobiti i u stvaranju jedne dobre 'klime' Crne Gore", ocijenio je odbornik Demokrata. 

15:25h

Stefan Ćulafić (DPS) je istakao da je "nedostatak demokratskog kapaciteta odbijanje svih amandmana opozocije".

"Ovdje se radi o političkom šovinizumu - u kojem nije bitno ko predlaže, niti šta predlaže. Suštinskog razloga za odbijanje ovakvih amandmana nema. Teza koja znači ne sa DPS-om pokazuje isključivost prema ogromnom broju članova te partije i ona je odlika nezrelih ljudi i organizacija koje žele da zamagle činjenice... I to trebaju građani Podgorice da znaju. Neistina je da na svakoj sjednici usvojite poneku odluku koja dolazi od opozicije. Do sada ste usvojili samo jednu. Nećemo dozvoliti da se služite zamjenom teza", rekao je Ćulafić. 

Vasilije Čarapić (Evropa sad) je kazao da se "demokratija u parlamentu dešava za vrijeme svake sjednice". 

Ćulafić je kazao da je Čarapić nazvao sve građane Podgorice pokusnim kunićima. 

Izmjena: 16:45h
15:13h

Stefan Vešović istakao je da se "kolege iz opozicije neopravdano ljute jer su im amandmani odbijeni". 

Vasilije Čarapić (Evropa sad) kazao je da se predlog budžeta za narednu godinu, "donekle oslanja na prethodni". 

"Ovaj budžet zavređuje poštovanje...", kazao je Čarapić.  

14:59h

Klikovac je kazao da mnoge stvari u Skupštini moraju biti terminološki razjašnjenje.

"U vezi samih amandmana smo pokazali da postoji 1,9 miliona eura koji nijesu adekvatno planirani. Taj iznos je dovoljan da pokrije sve amandmane opozicije. Problematizovao sam iznos bruto zarada, jer odluka koja je trebala da se nađe na današnjoj sjednici bila je povučena", kazao je odbornik DPS-a. 

On je kazao da stručni kapaciteti u službi glavnog grada nijesu na zadovoljavajućem nivou. 

14:06h

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je da je važno biti spreman da se "suočiš sa svojim greškama".

"Budžet za 2024. je realan. Na taj način ćemo dokazivati svoje demokratske kapacitete. Legitimno je imati politička mišljenja u odnosu na budžet. To isto važi i za parlamentarnu većinu... Pitanje podrške NVO 'Diši' je jako problematizovano. Uvjerena sam da Podgorica u narednim godinama može da napravi centar za onkološke pacijente koji bi pružao podršku u vidu medicinskih usluga", rekla je Injac, dodajući da je neophodno da onkološki pacijenti dobiju adekvatnu njegu. 

Kazala je da neki argumenti za amandmane stoje, dok drugi ne. Istakla je da podrškom sporta i zdravih stilova života se promoviše društveni boljitak. 

13:41h

Mašković je kazao da se mora pomoći onkološkim pacijentima.

"Ne želim da vjerujem da od 133 miliona eura koliko je budžet ne postoji 5.000 eura koji će se odvojiti za tu namjeru... Apelujem na vas da, kada je riječ o ovom amandmanu, budemo ljudi, pa tek onda političari...", rekao je odbornik SD-LP. 

Nađa Ljiljanić (Evropa Sad) je kazala da "nećemo favorizovati bilo koga" i da će se sve NVO javiti.

"Mislim da ćemo u toku sljedeće godine opredijeliti više sredstava i pomoći građanima Podgorice. Zamolila bih vas da se ova priča ne politizuje. Nećemo diskriminisati, već uvažiti sve nevladine organizacije", kazala je odbornica Evrope sad. 

13:27h

Nemanja Baošić je kazao da je odnos DPS-a prema "manjini iz prošlosti" bio loš.

Vladan Arsović (DPS) mu je poručio da se "nada da će pročitati amandmane i pročitati one za koje smatra da su kvalitetni i da na njih neće politički gledati". 

Slađana Vujačić (DPS) kazala je da se medicinske teme pokušavaju politizovati.

"Neprimjereno je politizovati priče koje se tiču medicine. Oni sigurno ne prate sjednice Glavnog grada, ne zato što ih ne zanima, već jer rade, pomažu građanima... A svoje slobodno vrijeme žele da upotpune snom ako za njega uopšte i imaju mogućnost", rekla je Vujačić, dodajući da se tema ljekarstva ne smije politizovati. 

13:15h

Stefan Vešović je kazao da je broj zaposlenih u preduzećima "na ekstremno visokom nivou", jer je to "ostatak od prethodne vlasti". 

Klikovac je kazao da predlog budžeta nema nijedan stav vezan za njegovu realizaciju. 

Nermin Abdić (DPS) zamolio je odbornike da "ne skreću sa teme i da moraju imati širinu da disktuju u dozvoljenim granicama lijepog ponašanja".

Odbornik Boban Radević kazao je da su rezultati Službe za građane vidljivi i da mu nije jasan amandman za smanjenje sredstava. 

13:01h

Andrija Klikovac (DPS) smatra da je nepotrebno uvećavanje "neproduktivne potrošnje od novca za službena putovanja, ugovore o djelu...". 

"U Glavnom gradu u 2024. najmanje će porasti broj zaposlenih za 100 izvršilaca, a u lokalnim preduzećima da ne govorim. Jedan od najboljih dokaza su parking i Skupština Glavnog grada...", ocijenio je Klikovac. 

Posebno je izdvojio amandmane podrške muškom rukomentnom klubu "Budućnost". 

"Vjerujem da smo kao opozicija u gradskom parlamentu napravili značajan iskorak. Ne moraju svi amandmani proći, neka prođu prioritetni. Građani Podgorice će sjutra vidjeti da se to neće desiti, samo jer su ti amandmani predloženi od opozicije", rekao je Klikovac. 

12:34h

Odbornica Liberalne partije Jovana Drobnjak je kazala da je "nevjerovatno da od 30 amandmana koje je opozicija predložila svaki bude odbijen zbog tehničkih razloga". 

"Stiče se utisak da kolege iz vladajuće partije imaju stigmu prema LGBT zajednici. Ukoliko želimo da napredujemo ka evropskom putu, moraćemo razlike suzbiti", rekla je Drobnjak. 

Vladan Arsović (DPS) kazao je da "jedina reakcija gradonačelnice Podgorice dolazi samo onda kada se vrši politički pritisak". 

"Tako smo imali i za odluku o smanjenju službenicima Glavnog grada. Zbog pritiska javnosti (određene grupe iz vladajuće većine), odluka o smanjenju njihove plate uklonjena je iz dnevnog reda današnje sjednice. Sve što možete prećutite, i tek kad dođe to pritiska javnosti reagujete, a to je sramotan odnos prema građanima Podgorice", rekao je Arsović, dodajući da politički interes nikada ne može ići ispred građana. 

12:22h

Stefan Ćulafić (DPS) kazao je da ne treba da se šalje poruka građanima da su amandmani obijeni, samo zato jer dolaze od opozicije.

"Ideja je da motivišemo građane da svoja dizel vozila odlože, i zamijene električnim. I te kako bi se to osjetilo u gradskom saobraćaju", rekao je Ćulafić.

Istakao je da studentske stipendije moraju biti veće. 

"Ovih 200 eura koji se izdvajaju za njihovo stipendiranje gotovo ništa ne mogu pokriti", ocijenio je Ćulafić. 

Balša Špadijer odbio je svih 19 amandmana Stefana Ćulafića. 

11:47h

Miloš Mašković je podnio pet amandmana i kazao da su oni jako dobri da se vidi "kako zapravo stoje stvari u glavnom gradu".

"Građani mogu vidjeti civilizacijske razlike između nas. Smatram da postoji potreba da se dodatno u Podgorici radi po pitanju položaja LGBTQ lica, jer smo svjesni činjenice da ta kategorija sugrađana ne živi jednako kvalitetno, kao što živimo mi. Unaprijed ću Vam reći, dragi građani, taj amandman biće odbijen", rekao je odbornik SD-LP. 

Mašković je kazao da se "ne čudimo što mladi odlaze iz Podgorice, jer se za njih obezbijedilo samo 25.000 eura što je sramno". 

On je kazao da će svi amandmani biti odbijeni jer "sve što je predloženo nije dobro ili potrebno". 

Balša Špadijer odbio je sve amandmane Maškovića. 

11:13h

Špadijer je obrazložio Šušiću da nijedna grupa "nije privilegovana". On je, takođe, naglasio da je budžetom planirano da se pomogne građanima. 

"Ova sredstva su namijenjena kancelariji koja je sastavni dio Sekreterijata za socijalno staranje...", rekao je Špadijer. 

Kako je kazao Špadijer, amandman da se umanje sredstva košarkaškom klubu "Budućnost" je odbijen. 

11:02h

V.d. sekretara Sekreterijata za finansijske poslove i analizu budžeta Balša Špadijer je kazao da je budžet Podgorice za narednu godinu planiran da bude u iznosu od 133 miliona eura. 

On je kazao da su za "kulturu i sport izdvojili više od tri miliona eura". Takođe, naglasio je da su planirani brojni podsticaji i programi poljoprivredne proizvodnje i preduzetništva. 

Kazao je da je predloži budžet najveći do sada. 

Odbornik Mitar Šušić kazao je da su odbornici konačno došli "do situacije da se o budžetu konačno dogovara na sjednici, a ne na drugim modelima i platformama poput Skaj aplikacije...". 

On je kazao da nije u redu da pripadnici LGBT zajednice dobijaju novčana sredstva, jer im nisu potrebna. To treba da dobiju drugi kojima je, tvrdi on bez obrazloženja, znatno potrebnije. 

"Smatram da ne treba dozvoliti da se jedna grupa promoviše, a da se druge grupe ignorišu", tvrdi odbornik. 

Okrivljuje NVO koje se bave ljudskim pravima da imaju "bogate sponzore" i da su krivi što su druge grupe zapostavljene u društvu. 

10:46h

Vasilije Čarapić (Evropa sad) reagovao je na podnešenu krivičnu prijavu "Kakaricke gore" protiv Miloša Maškovića (SD-LP). 

"Gradska vlast mora da obezbijedi odbornicima da obavljaju svoju dužnost neometano", kazao je Čarapić.

Andrija Klikovac (DPS) je kazao da tužba predstavlja "nedemokratsku praksu". 

"Direktor 'Kakaricke gore' nije podnio prijavu po ličnom osnovu, već je zloupotrijebio svoju funkciju i tužio Maškovića u ime te ustanove", rekao je Klikovac. 

Mašković je kazao da je informisan da "nema elemenata krivične odgovornosti".

"Podnijeću prijavu za lažno prijavljivanje. Nadam se da ćutanje gradonačelnice i predsjednice Skupštine ne znači odobravanje", rekao je Mašković. 

10:18h

Odbornici Skupštine Glavnog grada danas će raspravljati o Predlogu odluke o budžetu Podgorice za narednu godinu. Između ostalog, raspravljaće i o Programima obavljanja komunalnih djelatnosti preduzeća "Čistoća", "Zelenilo", "Deponija", "Pogrebne usluge"... Takođe, odbornici će diskutovati i o Programu rada Narodne biblioteke "Radosav Ljumović". 

Odbornica Aida Batilović podnijela je ostavku na toj funkciji zbog "nespojivosti sa funkcijom v.d. direktorice KIC 'Budo Tomović'".

Bonus video: