Šehović: Poštovanje zakona i primjereno ponašanje od uprave svake škole se budno prati

Šehović je rekao da resor prosvjete ima skoro 13 hiljada zaposlenih i ogroman broj onih koji su na razne načine zainteresovani za njega, bilo da je riječ o roditeljima učenika ili onima koji traže informacije o procedurama za zaposlenje
129 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 22.04.2018. 11:36h

Fond za kvalitet i talente, biće jedan od najvažnijih mehanizama za podsticanje najboljih, i Ministarstvo prosvjete obezbijeće punu otvorenost u njegovom funkcionisanju, poručio je resorni ministar Damir Šehović.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je Šehović tokom trećeg Dana otvorenih vrata koji je održan u petak, rekao da taj resor u okviru nadležnosti prati da li škole poštuju svoje zakonom propisane obaveze.

Navodi se da su ključne teme sastanaka bile procedure prilikom konkursa za zaposlenje koje raspisuju škole, procedure premještaja sa jednog radnog mjesta na drugo, Fond za kvalitet i talente iz koga će se od ove godine dodjeljivati nagrade najboljim učenicima, nastavnicima i školama.

Šehović je rekao, da se poštovanje zakona i primjereno ponašanje od uprave svake škole budno prati, ali da se podrazumijeva da i svaki zaposleni ima istu obavezu.

"Govoreći o Fondu za kvalitet i talente, rekao je da će on biti jedan od najvažnijih mehanizama za podsticanje najboljih, i da će zato Ministarstvo obezbijediti punu otvorenost u njegovom funkcionisanju. Kada je riječ o rokovima, naglasio je da će konkursi za dodjele nagrada iz Fonda biti raspisani najvjerovatnije krajem septembra", kaže se u saopštenju.

Navodi se da Dan otvorenih vrata Ministarstva postaje, kako je i najavljeno, stalna praksa, koja ima za cilj umjeravanje i upućivanje na zakonske mogućnosti svih građana koji su zaposleni u resoru prosvjete ili su na bilo koji način povezani sa njime.

Ocjenjuje se da se osim toga, na taj način Ministarstvo prosvjete bolje upoznaje sa slabim tačkama obrazovnog sistema, a samim tim i može bolje raditi na njihovom otklanjanju.

Šehović je rekao da resor prosvjete ima skoro 13 hiljada zaposlenih i ogroman broj onih koji su na razne načine zainteresovani za njega, bilo da je riječ o roditeljima učenika ili onima koji traže informacije o procedurama za zaposlenje.

On je kazao da je Ministarstvo u tom smislu, obavezno da svakoga uputi na zakonske procedure, kao i da kod uprava škole insistiramo na tome.

"Jedino tako ćemo, dugoročno gledano, stvoriti kvalitetan sistem. Onaj u kome se podrazumijeva da svako, od najmanjih, svakodnevnih postupanja, poštuje zakon jer je u njegovom interesu da ga poštuje, a ne da pokuša da ga zaobiđe" zaključio je Šehović.

Bonus video: