USPJEH AMERIČKIH ISTRAŽIVAČA

Napravljen mobilni telefon kojem na treba baterija

Istraživači sa univerziteta u Sijetlu se nadaju da će njihova tehnologija s vremenom biti primjenjivana u proizvodima za masovno tržište
52 pregleda 1 komentar(a)
SMS, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
SMS, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2017. 16:48h

Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama predstavili su prototip mobilnog telefona bez baterije, koji koristi tehnologiju za koju se nadaju da će s vremenom biti primjenjivana u proizvodima za masovno tržište, javlja agencija Rojters.

Telefon je djelo grupe istraživača sa Univerziteta Vašington u Sijetlu, i radi na principu generisanja malih količina energije iz radio signala, poznatih kao radio frekvencija ili 'RF' talasi, navodi Tanjug.

"Okruženje RF talasa je svuda oko nas, tako na primjer, stanice sa frekventnom modulacijom (FM) emituju radio talase, stanice sa amplitudnom modulacijom (AM) takođe to rade, televizijske stanice, repetitori za mobilne telefone, svi oni emituju RF talase", izjavio je za Rojters član istraživačkog tima Vamsi Tala.

Telefon je tek prvi prototip sa elementarnom funkcijom - na prvi pogled izgleda više kao štampana ploča sa nekoliko pričvršćenih djelova, a osoba koja poziva mora da nosi slušalice i da pritiska dugme za prebacivanje između funkcija govora i slušanja.

Istraživači kažu da postoje planovi za dalji razvoj prototipova, koji će imati energetski štedljivi ekran za slanje poruka, pa i osnovnu kameru. Oni takođe planiraju verziju telefona bez baterije koji će koristiti malu solarnu ćeliju za snabdijevanje energijom.

Istraživači planiraju da lansiraju jedan proizvod za osam-devet mjeseci, ali nisu željeli da otkriju detalje, prenio je Rojters.

Preporučujemo za Vas