Vještak tvrdi da je vatromet spržio Televiziju Pljevlja

“Vijesti” nezvanično u tužilaštvu saznaju da će biti podnesena krivična prijava protiv odgovornih lica koja su ispaljivala vatromet, zbog krivičnog djela - izazivanja opšte opasnosti.
195 pregleda 1 komentar(a)
požar TV Pljevlja, Foto: Privatna arhiva
požar TV Pljevlja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.06.2018. 17:09h

Vatromet ispaljen sa krova Radio-televizije Pljevlja (RTP) povodom Dana nezavisnosti izazvao je požar u kojem je 22. maja izgorjela skoro cjelokupna imovina tog lokalnog javnog servisa.

To piše u izvještaju vještaka protivpožarne zaštite Radovana Popovića, dostavljenog juče Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima.

Popović u nalazu pojašanjava da je požar nastao kao posljedica sagorijevanja papirne ambalaže iz kojih je ispaljivan vatromet, takozvanih baterija.

“Vijesti” nezvanično u tužilaštvu saznaju da će biti podnesena krivična prijava protiv odgovornih lica koja su ispaljivala vatromet, zbog krivičnog djela - izazivanja opšte opasnosti.

Da li će krivičnom prijavom biti obuhvaćen još neko, znaće se nakon što tužilaštvo prikupi dodatna obavještenja.

Popović je utvrdio da je požar prvo zahvatio drvene elemente krovne konstrukcije ispod bakarnog lima sa kojima je bila pokrivena zgrada u kojoj je na posljednjem spratu RTP.

Vještak elektro struke Milutin Ostojić prošle sedmice je isključio mogućnost da je do požara došlo zbog kvara na elektroinstalacijama.

Požar je izbio na krovu zgrade, iznad kancelarije direktora RTP, odakle je ispaljivan vatromet, a potom se proširio i na ostale prostorije.

Vatromet je nakon koncerta Dženana Lončarevića organizovala lokalna uprava, a ispalila ga je firma “Vatrometi Vuković” iz Podgorice. Strahinja Vuković, vlasnik firme koja je ispaljivala vatromet, nedavno je “Vijestima” kazao da su u potpunosti ispoštovali zakonsku proceduru prilikom ispaljivanja pirotehničkih sredstava. Vuković tvrdi da je za ispaljivanje vatrometa sa krova zgrade imao potrebne dozvole i saglasnost RTP.

On je rekao da je vatromet ispaljen u prisustvu jednog od njegovih radnika i pripadnika pljevaljske Službe zaštite i spasavanja.

“Vatromet je ispaljen u 11 sati uveče i čudno mi je da je to moglo izazvati požar s ozbirom na to da je vatrogasnoj službi prijavljen pet minuta prije šest sati. U svakom slučaju čekamo zvaničan nalaz vještaka. Tvrdim da smo mi preduzeli sve mjere propisane Zakonom”, rekao je tada Vuković.

Istakao je da je ispaljeno pet pirotehničkih baterija (kutija) i da nijesu korišćene vatrometne bombe zbog bezbjednosnog pojasa.

On je kazao da je spreman da snosi odgovornost ukoliko istraga potvrdi da je bilo propusta prilikom ispaljivanja vatrometa i pomogne Opštini i RTP u otklanjanju nastale štete.

Zakonom o eksplozivnim materijama propisano je da se profesionalni vatromet izvodi odobrenim pirotehničkim sredstvima na površinama koje su za tu namjenu posebno pripremljene i na propisanoj udaljenosti od objekata, komunikacija i drugih prostora.

Čelni ljudi lokalne uprave nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li se smatraju odgovornim za izbijanje požara u kojem je pričinjena materijalna šteta od nekoliko stotina hiljada eura.

Prema podacima sa analitičke kartice, vatromet je Opštinu Pljevlja koštao 2.541 euro.

Nakon požara, manji dio opreme RTP koji nije izgorio premješten je u Akademski centar.

U RTP stalno je zaposleno 30 radnika, a plate kasne nekoliko mjeseci.

Nedavno je na donatorskoj večeri prikupljeno oko 130.000 eura za RTP.

Bonus video: