PODACI INTERNATIONAL COMMUNICATION UNION

Ministarstvo: Crna Gora poslije Slovenije ima najbrži internet u regionu

Kada je u pitanju Tehnološka spremnost, koja je jedan od dvanaest stubova Izvještaja o globalnoj konkurentnosti, Crna Gora se nalazi na 52. mjestu sa indeksom 4.6 od 138 zemalja
15 komentar(a)
kompjuter, tastatura, Foto: Shutterstock
kompjuter, tastatura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2017. 15:14h

Prema posljednjem Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2016-2017, World Economic Foruma, kada je u pitanju Tehnološka spremnost, koja je jedan od dvanaest stubova Izvještaja o globalnoj konkurentnosti, Crna Gora se nalazi na 52. mjestu sa indeksom 4.6 od 138 zemalja, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Kako su rekli, iza Crne Gore se nalazi Makedonija na 61. mjestu, Srbija na 70. mjestu, Bosna i Hercegovina na 76, dok su ispred nas Slovenija na 35. mjestu i Hrvatska na 47. mjestu.

"Kada je u pitanju Internet propusnost (kb/s/korisnik), koja je u okviru tehnološke spremnosti, Crna Gora se nalazi na 35. mjestu (Izvor: International Telecommunication Union, ITU World Telecommunication/ICT Indicators Database). Iza Crne Gore se nalazi Hrvatska na 49. mjestu, Bosna i Hercegovina na 61, Makedonija na 63. mjestu, Srbija na 90. mjestu, dok je ispred nas Slovenija na 20," rekli su iz Ministarstva.

Podsjetili su da je u tom Vladinom tijelu u procesu izrada Zakona o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina, u cilju usaglašavanja našeg zakonodavstva sa Direktivom 2014/61/EU, a radi dostizanja ciljeva iz Digitalne agende za Evropu do 2020. godine.

"Usvajanjem ovog Zakona ukloniće se postojeće prepreke postavljanja mreža velikih brzina na teritoriji cijele Crne Gore, propisaće se mjere za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina koje se odnose na pristup i zajedničko korišćenje postojeće fizičke infrastrukture, transparentnost u vezi sa fizičkom infrastrukturom, koordinacija građevinskih radova i transparentnost u vezi sa planiranim građevinskim radovima, kao i nadležni organi za rješavanje sporova, prikupljanje, objavljivanje i zaštita tajnosti podataka kao i obavljanje nadzora u području ovog Zakona," zaključili su iz Ministarstva ekonomije.

Preporučujemo za Vas