Žugić zaposlio i sina Desanke Lopičić

CBCG je odbila da odgovori “Vijestima” na sva pitanja u vezi sa zapošljavanjem i napredovanjem djece i rođaka funkcionera
1344 pregleda 28 komentar(a)
CBCG, Foto: Boris Pejović
CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2018. 07:03h

Centralna banka (CBCG) nastavlja da zapošljava i unapređuje djecu i rođake političara, sudija i drugih visokih zvaničnika.

Najsvježiji primjer je nedavni dolazak sina sutkinje Ustavnog suda Desanke Lopičić, Janka Lopičića u vrhovnu monetarnu instituciju.

Ustavni sud je u julu odbacio inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji ove institucije.

CBCG je, na čijem je čelu Radoje Žugić, u periodu od momenta kad je inicijativa stigla u Ustavni sud do sjednice na kojoj je razmatrana, izmijenila ovaj Pravilnik, što je sudu dalo mogućnost da je odbaci. Nedugo nakon toga, Janko Lopičić zaposlen je u Odjeljenju za prinudnu naplatu Sektora za platni promet CBCG.

356 zaposlenih ima CBCG prema novom planu integriteta. Troškovi bruto zarada iznosili su prošle godine 4.956.000 eura. U CBCG radi 11 doktora nauka i 52 magistra. Svi oni, a u skladu sa Kolektivnim ugovorom o kojem su “Vijesti” nedavno pisale, imaju uvećane plate samo na osnovu akademske titule. Tako je doktorima nauka plata veća 10, a magistrima dodatnih pet odsto samo zbog zvanja.

Iz Ustavnog suda su “Vijestima” kazali da su 13. marta dobili dvije inicijative po kojima su formirana dva predmeta za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u CBCG od 25. decembra 2017.

“...Koji je donio guverner CBCG, a u kojima je Ustavni sud jednoglasno donio rješenja o odbacivanju”, kazali su iz suda.

Jedna iniciijativa odbačena je 23. aprila, a druga 24. jula. Prema informacijama “Vijesti”, Žugić je 6. jula izvijestio sudije Ustavnog suda da je sporni Pravilnik promijenjen.

Iz Ustavnog suda nijesu odgovorili na pitanja može li se zaposlenje sina sutkinje Lopičić dovesti u vezu sa odbacivanjem ovih inicijativa.

“Ukazujemo da Ustavni sud ne posjeduje informacije o radu ili postupanju bilo kog drugog organa pa ni CBCG”, saopštili su.

Ni Desanka Lopičić nije odgovorila na ovo pitanje, a institucija Radoja Žugića ni nakon dvije sedmice nije saopštila na koji način i tokom kojeg konkursa je Janko Lopičić zaposlen.

Ovo je poslednji primjer uhljebljivanja i napredovanja djece sudija u CBCG.

Tako, prema nezvaničnim informacijama, u CBCG rade sin sutkinje Vrhovnog suda Radojke Nikolić, Marko Nikolić, te ćerka njene koleginice Dušanke Radović, Marija Sekulović i obje ćerke sutkinje Vrhovnog suda i bivšeg predsjednika Crne Gore Svetlane i Filipa Vujanovića, Nina Vujanović i Tatjana Vujanović Vukasnović.

Iz CBCG nisu odgovorili na kojoj se pozicijama oni nalaze i kada su na njih postavljeni.

Prema informacijama “Vijesti”, Vujanović Vuksanović, ali i ćerka premijera Duška Markovića, Valentina Marković, nedavno su unaprijeđene. Vujanović Vuksanović je unaprijeđena u pravnicu koja CBCG zastupa u teškim sporovima, dok je Markovićeva unaprijeđena u glavnog kontrolora.

CBCG odbila je da odgovori i na pitanja o ovim unapređenjimma.

U ovoj vrhovnoj monetarnoj instituciji zaposlen je i sin člana Senata Državne revizorske institucije Zorana Jelića i državne sekretarke u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Vukice Jelić, Mitar Jelić, a o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

Tamo je mjesto našao i njihov rođak, Filip Rešetar, koji je radio na portirnici CBCG, a sada je u Odjeljenju za prinudnu naplatu, saznaju “Vijesti”.

U sektoru za finansijske i bankarske operacije radi sestričina Radoja Žugića, Dara Prelević, dok je njegov sestrić Ivan Bošković jedan od šefova Sektora za informacione tehnologije.

U CBCG su pripravnički staž odradile i ćerke potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Rafeta Husovića, Sanra Dacić, i bivše potredsjednice Vlade izbornog povjerenja Azre Jasavić, Ilma Jasavić.

CBCG je odbila da odgovori “Vijestima” na sva pitanja u vezi sa zapošljavanjem i napredovanjem djece i rođaka funkcionera.

Bonus video: