Ministarstvo zdravlja se uhvatilo u koštac sa izazovima

“Poboljšani su uslovi rada ljekara i zbog “višemilionskih ulaganja u opremu, navodi Ministarstvo
7 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.08.2018. 15:55h

Ministarstvo zdravlja tvrdi da nije doveden u pitanje “sistemski pristup liječenja crnogorskih građana, čemu u najvećoj mjeri doprinosi ozbiljan pristup i rad profesionalaca u zdravstvenom sistemu na svim nivoima zdravstvene zaštite”.

Oni su to saopštili reagujući na navode predsjednika Ljekarske komore Aleksandra Mugoše, koji je u intervjuu Vijestima iznio zabrinutost zbog nemogućnosti ispunjenja medicinskih standarda u liječenju pacijenata i da ljekari mogu snositi posljedice zbog toga i da je zbog potresa u zdravstvu posljednjih godina “ozbiljno doveden u pitanje sistemski pristup zdravlju i liječenju građana”.

“Da se država ozbiljno uhvatila u koštac sa izazovima, kojih u zdravstvu svakako ima, govore i priznanja od relevantnih međunarodnih institucija koje se bave procjenom napretka zdravstvenih sistema, pa je tako zdravstvo prošle godine od Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa dobilo pohvale za najveći napredak u odnosu na ocjenjivane evropske zemlje i zabilježilo napredak za devet mjesta.

I domaća istraživanja sprovedena u protekloj godini donijela su porast povjerenja građana u crnogorsko zdravstvo, što nam daje za pravo da vjerujemo da smo na dobrom putu da nastavimo sa reformskim procesima na dobrobit prije svega pacijenata, a svakako i onih koji su najzaslužniji za sprovođenje tih procesa, a to su crnogorski ljekari i medicinski kadar”, navode iz resora ministra Kenana Hrapovića.

Dodaju da si poboljšani uslovi rada ljekara zbog “višemilionskih ulaganja u opremu, koja je nabavljena prema iskazanim potrebama svake zdravstvene ustanove, kao i adaptacije i izgradnja novih radnih prostora”.

“Godišnja suma od 700 000 eura za medicinsku edukaciju izraz je opredijeljenosti države za usavršavanje. Brigu o zdravstvenim radnicima država iskazuje i kroz izdvajanja za rješavanje stambenih pitanja pod povoljnim uslovima za šta je do 2020. opredijeljeno 1,2 miliona eura. Raduje činjenica da Ljekarska komora preuzima obaveze iz svoje nadležnosti i radi na poboljšanju položaja i organizovanju rada svog esnafa. U Ministarstvu zdravlja imaju partnera za takav pristup. S druge strane, svako neprimjereno istupanje koje ima za cilj širenje neistina i naročito panike u ovoj važnoj oblasti neće naići na pozitivan stav”, navode iz MZ.

Bonus video: