Pravilno rasporedite prtljag na motociklu

Prilikom putovanja motociklom, ponesite samo neophodne stvari, i na taj način ćete da očuvate dobre vozne karakteristike, a samim tim i uživanje tokom vožnje
289 pregleda 0 komentar(a)
Motorista
Motorista
Ažurirano: 08.08.2017. 18:12h

Odlazak na duža putovanja motociklom sve češće praktikuju i ljubitelji dvotočkaša na našim prostorima. Moderna oprema omogućava pakovanje i većih količina potrebnog prtljaga, ali treba voditi računa o tome da vozne karakteristike motocikla sa svakim dodatnim kilogramom postaju lošije. Iz ovog razloga, trebalo bi da sa sobom na odmor ponesete samo najneophodnije stvari, savjetuju stručnjaci njemačke asocijacije za tehničku kontrolu (GTU).

Sve što stavite na motocikl, podići će težište vozila, a samim tim će dvotočkaš da se naginje brže u oštrijim krivinama. Ovakav scenario može da bude vrlo neočekivan i vrlo neprijatan kada ste pod punim opterećenjem. Osim toga, biće vam dosta teže da oslonite motocikl zbog većeg opterećenja na stopu.

Posebnu pažnju treba da obratite na preticanje, jer će prtljag da poveća turbulencije. Zbog toga treba držati veću distancu od vozila koje pretičete. Povećan je i rizik od podizanja prednjeg točka pri punom ubrzanju. Takođe, računajte da će vam za preticanje biti potrebno veće rastojanje nego obično. Isto se odnosi i na kočenje. Ako vaš motocikl ima ABS, bar ćete moći da se zaustavite bez straha da će doći do proklizavanja točkova.

Ako ste zadnji točak opteretili prevelikom težinom, prednji točak postaje previše rasterećen, pa ručka upravljača počinje da leluja. U takvim situacijama obično bude dovoljno da prebacite teret od par kilograma sa zadnjeg kofera na rezervoar. Dodatna težina na pogrešnom mjestu će ponekad dovesti do opasnog ponašanja motocikla, a razlog za to može da bude i poremećena aerodinamika. Zato se treba pridržavati uputstva proizvođača kad je riječ o odgovarajućim koferima. U svakom slučaju, kada vozite motocikl sa koferom, ne preporučuje se brzina veća od 130 km/h, što je sasvim dovoljno i za autoput.

Ne zaboravite da pritisak u gumama treba povećati u skladu sa preporukama proizvođača motocikla, a ako postoji mogućnost, treba ukrutiti i amortizere i opruge.

Prtljag treba da bude raspoređen simetrično po uzdužnoj liniji. Teže stvari stavljajte na dno kofera i što više naprijed da vam ne bi otežali manevre u vožnji. Ruksak na rezervoaru i ostale torbe ne smiju da ugrožavaju vidljivost, zaklone neko od svjetala na motociklu ili da otežaju slobodu pokreta vozača.

Na kraju, obratite pažnju da ne smijete prekoračiti ni ukupnu dozvoljenu nosivost motocikla. To u prevodu znači da ako imate putnika, ostaće vam vrlo malo kapaciteta za prtljag.

Bonus video: