Tehnički aranžman da omogući obuku vojnika Crne Gore i Albanije

Krapović i Peleši su kazali da se, pored bilateralnih aktivnosti, odbrambena saradnja Crne Gore i Albanije odvija i kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama

2482 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Crna Gora i Albanija uskoro će potpisati tehnički aranžman koji bi trebalo da bude utemeljenje i osnova za zajedničku obuku vojske dvije države, saopšteno je sa sastanka ministara odbrane Dragana Krapovića i Nika Pelešija.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da su Krapović i Peleši u razgovoru tokom drugog dana Minhenske bezbjednosne konferencije, istakli značaj odbrambene saradnje dvije države.

Oni su kazali da očekuju skoro potpisivanje tehničkog aranžmana, kojim bi se dobilo utemeljenje i osnova za zajedničku obuku pripadnika Vojske Crne Gore i Vojske Albanije.

Krapović i Peleši su, kako je saopšteno, kazali da se, pored bilateralnih aktivnosti, odbrambena saradnja Crne Gore i Albanije odvija i kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama.

Peleši je, podsjećajući da Albanija ove godine predsjedava Američko-jadranskom poveljom A5, kazao da je uvjeren da će predsjedavanje doprinijeti jačanju saradnje država regiona, kao i dodatnoj promociji evropskih i evroatlanstkih integracija.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da su na panelu posvećenom budućnosti Zapadnog Balkana, kom je prisustvovao Krapović, razmijenjena mišljenja o izazovima i mogućnostima koje su pred državama članicama i aspirantima za članstvo u NATO i Evropskoj uniji (EU).

“Naglašen je značaj jačanja dobrih odnosa među državama Zapadnog Balkana, što taj dio Evrope čini manje ranjivim, uz podršku nastavku reformskih procesa u tim državama”, kaže se u sapštenju.

Dodaje se i da je, tokom drugog dana Minhenske bezbjednosne konferencije, izražena zabrinutost zbog narušene transatlantske bezbjednosti i ukazano na opasnost imperijalističkih ambicija autokratskih režima.

Ukazano je, kako su saopštili, i na potrebu fokusiranja na indo-pacifički region, imajući u vidu uticaj tog regiona na globalnu bezbjednost. Iz Ministarstva odbrane su kazali da je na poziv federalnog ministra odbrane Borisa Pistorijusa.

Krapović je u Minhenu prisustvovao i radnom ručku, kao i zvaničnoj večeri povodom dodjele nagrada „Ewald Von Kleist“, čiji je domaćin bio premijer Bavarske Markus Zeder.

Bonus video: