"Mala Pompeja" nedaleko od Liona

Među strukturama koje su djelimično preživjele je impozantna kuća nazvana Kućom bahanalija
0 komentar(a)
grad Vejn, nalazište, Foto: THETIMES.CO.UK
grad Vejn, nalazište, Foto: THETIMES.CO.UK
Ažurirano: 06.08.2017. 14:56h

Francuski arheolozi su na periferiji jugoistočnog grada Vejn pronašli rimsko naselje, sa izuzetno očuvanim ostacima luksuznih kuća i javnih zgrada koje su opisali malom Pompejom.

“Nevjerovatno smo srećni. Ovo je bez sumnje najneobičnije iskopavanje rimskog naselja u proteklih 40 ili 50 godina“, kaže Bendžamin Klement, arheolog koji je predvodio iskopavanja na obalama rijeke Rone, 30 kilometarajužno od Liona.

Grad Vejn, poznat po rimskom pozorištu i hramu, bio je važan čvor na putu koji povezuju sjeverne djelove Galije sa rimskom provincijom Narbonska Galija u južnoj Francuskoj. Naselje je iskopano u području koje čeka na izgradnju velikog stambenog kompleksa i pokriva područje od skoro 7.000 kvadratnih metara, pa je jasno da je ovo otkriće velikih razmjera u svakom smislu.

Smatra se da je ovo naselje, koje sadrži kuće iz I vijeka nove ere, bilo nastanjeno 300 godina prije nego što je napušteno zbog serije požara. Mnogi objekti su bili očuvani kad stanovnici otišli, pretvarajući ovu regiju u pravu malu Pompeju u Vejnu, prema riječima Klementa.

Među strukturama koje su djelimično preživjele je impozantna kuća nazvana Kućom bahanalija nakon što je otkriven popločan pod koji prikazuje procesiju menada i veselih stvorenja satira (poluljudi, poluživotinje). Arheolozi vjeruju da je kuća pripadala bogatom trgovcu.

U drugoj kući, otkriven je izvanredan mozaik koji prikazuje Taliju i Pana. Mozaici će biti uklonjeni veoma pažljivo, a potom i obnovljeni, a krajnji cilj jeste da budu izloženi u muzeju u Vejnu 2019. godine.

Među ostalim otkrićima se nalazi i velika javna zgrada sa fontanom ukrašenom statuom Herkulesa, izgrađenom na mestu nekadašnje tržnice. Klement vjeruje da je ovdje možda bila smještena škola filozofije. U narednim mjesecima, Klementov tim od 20 godina će istraživati starije djelove lokacije i oblast koja sadrži radionice.

Iskopavanja, koja su započela u aprilu, trebalo je da se završe sredinom septembra, ali ih je francuska država produžila do kraja godine kako bi se ovo područje detaljnije istražilo.

Bonus video: