Crnogorski vatrogasci: Spremni smo da se u punom kapacitetu uputimo u Atinu

"U ovim teškim trenucima za Grčku, osjećamo duboku solidarnost s grčkim narodom, posebno sa kolegama koji svakodnevno ulažu nadljudske napore suprotstavljajući se vatrenoj stihiji. Želimo da znaju da smo uz njih i da vjerujemo da će se hrabro izboriti sa najvećim iskušenjem od sada"
434 pregleda 0 komentar(a)
vatrogasci CG, Foto: PG Biro
vatrogasci CG, Foto: PG Biro
Ažurirano: 26.07.2018. 11:20h

Komandir Službe zaštite Glavnog grada Podgorice, sa kolegama iz Cetinja, Tivta i Kotora sa sradnicima i spasiocima iz pomenutih službi, kao i predstavnicima Direktorata za vanredne situacije posjetili su Ambasadu Republike Grčke u Podgorici. U razgovoru sa otpravnikom poslova i atašeom za kulturu Republike Grčke Theodorosom Michalopoulosom prenešeno je najdublje saučešće državi i narodu ove zemlje zbog tragično nastradalih građana u katastrofalnim požarima koji su pogodili Atinu sa okolnim gradovima.

Takođe su odali poštovanje svojim kolegama vatrogascima i svim spasilačkim službama za napore koje ulažu da se cjelokupna situacija sanira. Iskazana je spremnost da se sve spasilačke službe u Crnoj Gori, ukoliko je to neophodno, stave na raspolaganje Direktoratu za vanredne situacije i upute na ispomoć u kritična područja.

Otpravnik poslova je najtoplije zahvalio u svoje i u ime naroda Grčke i prenio zahvalnost ambasadora koji se odmah nakon tragedije uputio u Atinu. Predstavnici spasilačkih službi Crne Gore su u Ambasadi zapalili svijeće i položili cvijeće za tragično nastradale u požarima u Grčkoj.

I cetinjski vatrogasci stoje na raspolaganju

Cetinjski vatrogasci su sa kolegama iz Podgorice, Tivta, Kotora i Budve, zapalili svijeće u prostorijama Ambasade za više od 80 poginulih u katastrofalnim požarima i izjavili saučešće porodicama nastradalih.

"U ovim teškim trenucima za Grčku, osjećamo duboku solidarnost s grčkim narodom, posebno sa kolegama koji svakodnevno ulažu nadljudske napore suprotstavljajući se vatrenoj stihiji. Želimo da znaju da smo uz njih i da vjerujemo da će se hrabro izboriti sa najvećim iskušenjem od sada. Sigurni smo da će smoći snage i pomoći onima koji su izgubili najmilije u požaru", poručio je komandir Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje Predrag Moštrokol.

U Ambasadi Grčke se ispred svih vatrogasnih službi obratio komandir Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Andrija Čađenović koji je izrazio spremnost za pružanjem maksimalne pomoći na terenu.

"Ovdje smo da pružimo podršku kolegama u naporima koje ovih dana ulažu da spasu stanovništvo Grčke. Mi smo u svakom momentu spremni da se u punom kapacitetu uputimo ka Atini da im pomognemo", kazao je on.

Otpravnik poslova Ambasade Grčke u Crnoj Gori Teodoros Mihalopulos zahvalio se crnogorskim vatrogascima na humanom i dirljivom gestu, ističući da je Crna Gora među prvima pokazala spremnost da pritekne u pomoć.

„Crna Gora i Grčka su ne samo prijateljske, nego i bratske zemlje i ovaj dirljiv gest podrške daje snagu u divovskoj borbi sa požarima kakvi još nijesu zabilježeni na teritoriji naše zemlje. Najtoplijim riječima ćemo prenijeti vašim kolegama kakve prijatelje ovamo imaju", poručio je Mihalopulos.

U požarima koji su izbili na 15 lokacija kod Atine život je izgubilo najmanje 80 ljudi, među kojima su i djeca, dok je više od 180 povrijeđeno. Vatra je uništila 1.200 kuća, a šteta se već procjenjuje na više od 50 miliona eura.

Galerija

Bonus video: