"Broj osoba sa demencijom će se do 2050. godine, skoro udvostručiti"

"Podaci dobijeni prvim mapiranjem Zavoda Krog i Udruženja
Impuls u 2022. godini o ranom otkrivanju demencije, jedan su od prvih pokušaja u Crnoj Gori da se prikupe i pruže relevantne informacije o ovoj problematici, jer ne postoji zvanična statistika", navode iz NVU "Impuls"

3141 pregleda 2 komentar(a)
Abazović, Foto: Shutterstock
Abazović, Foto: Shutterstock

Tokom ove i naredne godine, nevladino udruženja (NVU) "Impuls" iz Nikšića i Zavod "Krog" iz Slovenije, u sklopu projekta "Život sa demencijom", fokusiraće se na stvaranje socijalno inkluzivnijih zajednica kroz podršku pružanja relevantnih socijalnih usluga u porodici i zajednici koje se bave potrebama starijih osoba koje imaju i/ili su u riziku od demencije, kao i potrebama njihovih porodica i staratelja te pružanjem psihosocijalne podrške osobama sa demencijom i njihovim porodicama na sjeveru Crne Gore.

"Podaci dobijeni prvim mapiranjem Zavoda Krog i Udruženja Impuls u 2022. godini o ranom otkrivanju demencije, jedan su od prvih pokušaja u Crnoj Gori da se prikupe i pruže relevantne informacije o ovoj problematici, jer ne postoji zvanična statistika", navode iz "Impulsa".

Podsjećaju da Crna Gora ima 16 odsto stanovnika starijih od 65 godina, kao i da prate širu evropsku statistiku koja pokazuje da će se broj osoba sa demencijom, do 2050. godine, skoro udvostručiti.

Ključni faktor ove promjene, kako se navodi u saopštenju, je značajno povećanje broja ljudi starijih od 70 godina, a posebno onih starijih od 85 godina.

Podsjećaju da je demencija glavni uzrok invaliditeta i zavisnosti među starijim osobama širom svijeta.

"Analiza zakonodavnog i strateškog okvira u Crnoj Gori pokazala je da ne postoji nijedan zakon koji posebno reguliše zaštitu i podršku osobama oboljelim od demencije. O ovoj ciljnoj grupi se govori u dokumentima koji se odnose na zaštitu starih i osoba sa invaliditetom. Pružanje integrisanih socijalnih usluga i/ili specijalizovanih usluga i programa podrške osobama oboljelim od demencije i njihovim porodicama do sada nije našlo svoje mjesto ni u dokumentima ni u praksi", piše u saopštenju NVU "Impuls".

Projekat, sa čijom realizacijom su počeli u januaru prošle godine i koji traje do kraja 2025, sprovodi se u osam opština u Crnoj Gori – Nikšić, Plav, Gusinje, Berane, Plužine, Šavnik, Andrijevica i Petnjica.

"Podučeni iskustvom i najboljom praksom, napravljenim prvim istraživanjem, osvješćivanjem šire javnosti, obučavanjem volontera te jačanjem kapaciteta lokalnog nevladinog sektora u dosadašnjem dvogodišnjem radu sa osobama sa demencijom i njihovim porodicama, zaključili smo da je potrebno nastaviti sa povećanom dostupnošču socijalnih usluga u osam opština kako bi se odgovorilo na potrebe osoba sa/u riziku od demencije i njihovih porodica/staratelja, podizati svijesti o demenciji kod starijih osoba i njihovih porodica/staratelja te poboljšati kvalitet života kroz korištenje savjetodavnih usluga i psihosocijalne podrške za starije osobe sa/u riziku od demencije i njihove porodice/njegovatelje", poručili su iz "Impuls"-a.

Projekat, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore, realizuju Zavod "Krog" i NVU "Impuls" u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Berane i Plav, Centrom za socijalni rad Berane, Andrijevica i Petnjica i Crvenim krstom Nikšić.

Bonus video: