BLOG Administrativni odbor će predložiti Drekalovića i Zorića za članove Savjeta RTCG

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore predstaviće dva kandidata za Savjet Radio televizije Crne Gore (RTCG).

16175 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednica Administrativnog odbora Jelena Nedović, Foto: Printskrin
Predsjednica Administrativnog odbora Jelena Nedović, Foto: Printskrin
Ažurirano: 04.04.2024. 16:46h
Završeno
17:06h

Administrativni odbor se izjašnjava pojedinačno, a "zatim o listi u cjelosti". 

Vladimir Drekalović je dobio devet glasova da bude član Savjeta RTCG, a Naod Zorić sedam. 

Odbor je jednoglasno utvrdio predlog liste za imenovanje dva člana Savjeta RTCG. 

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore, samim tim, će predložiti Vladimira Drekalovića i Naoda Zorića za članove Savjeta RTCG. 

17:01h

Zorić je kazao da nije informisan o tome da je Raonić nazvao Camović Veličković spodobom, dodajući da je pritisak javnosti na rad Savjeta RTCG neosnovan. 

Branislav Nenezić je pitao zašto u prethodnom periodu "nijesmo imali prenose sa Barskog ljetopisa". Kazao je da Zorić nije ubijedio administrativni odbor o radu Savjeta, kao i šta je u planu za naredni period.

Zorić je kazao da je multimedijalna galerija RTCG zamišljena kao jedna kulturna kuća u kojoj će se dešavati razne vrste događaja.

"Park zamišljam sa puno skulptura. Kao mjesto koje će biti ukras grada. Preko njega ćemo se više približiti samoj kući RTCG. To je negdje neophodno", kazao je Zorić. 

16:31h

Zorić je kazao da su značajno popravili sliku RTCG u javnosti.

"Stvaranjem brojnih uslova za rad zaposlenih i podizanjem njihovog standarda povećanjem zarada i izgradnjom stambene zgrade, dodatno smo motivisali zaposlene i učvrstili njihova uvjerenja da je RTCG na putu progresa", ocijenio je Zorić, dodajući da "RTCG u predstojećem periodu čekaju veliki izazovi".

Bojanić Lalović je kazala da bi bilo dobro da Zorić kaže kakav je bio njegov odnos prema odluci suda da dva puta reaguju na izbor direktora RTCG Borisa Raonića, kao i odnos prema Marijani Camović Veličković. 

Kazao je da nije došao u Savjet RTCG zbog egzistencije. 

"Odluku suda sam dobio. Razumio sam je, čitao sam je jezički, jer nisam pravnik, ja sam umjetnik. Ispoštovao sam odluku suda o razrešenju Raonića. Shvatio sam da u toj odluci suda ne postoji nikakva smetnja da Raonić bude ponovo kandidat. I na toj sjednici je pristupljeno tajnom glasanju i Raonić je ponovo izabran za generalnog direktora. U toku sjednice, više puta, a to su objavili neki portali, sam postavljao pitanja pravnoj službi da me upute da bliže shvatim tu materiju, naravno uz ono što su pričale kolege Savjeta", kazao je on. 

Rekao je da ne zamjera Camović Veličković i da poštuje različitost mišljenja. 

"Radi se o kvalitetnoj koleginici koja ponekad pretjera", rekao je Zorić. 

Bojanić Lalović je kazala da nijedna žena ne pretjera "do te mjere da je nazivamo pogrdnim imenima". 

16:27h

Drekalović je naglasio da djeci treba servirati kvalitetan program na Javnom servisu. 

Radinka Ćinćur je poručila Drekaloviću da očekuje da će se više boriti za prosvjetu u Crnoj Gori. 

"Čini nam se da nemamo produkciju obrazovnih programa, ili je bar ja ne vidim u dovoljnoj mjeri", kazala je Ćinćur, pitajući Drekalovića misli li da RTCG može otvoriti vrata za emisije koje se direktno tiču prosvjete. 

Drekalović je poručio da se mora obratiti pažnja na obrazovni program na Javnom servisu. 

Naod Zorić kazao je da nepune tri godine član Savjeta RTCG i zamolio da se obrati Administrativnom odboru u pisanoj formi. 

On se zahvalio institucijama kulture koje su ga u prethodnom mandatu kandidovale za člana Savjeta. 

Kazao je da je RTCG u prethodne tri godine izrastao u medij svih građana Crne Gore. 

16:08h

Kazao je da prosvjeta dugo luta "još od vremena bivše Jugoslavije". 

"Imamo hroničan problem da se rangiramo sa drugim državama kada je u pitanju prosvjeta. Mislim da se mogu dati inicijative da se u partnerstvu sa nadležnim ministarstvima da se pokrenu i otvore razgovori šta dalje raditi i kako praviti promjene", kazao je Drekalović. 

Kazao je da se Savjet RTCG ne može miješati u uske izbore produkta. 

"U okviru nadležnosti, dao bih vrlo rado sugestiju da razmišljamo u smjeru bez iluzornih očekivanja da možemo stvoriti kult koji smo imali", kazao je Drekalović. 

Poslanica Zoja Bojanić Lalović pitala je Drekalovića kako vidi ulogu medija kada je riječ o promociji talentovanih učenika i prevenciji i borbi protiv nasilja. 

Drekalović je odgovorio da se "u polju mladih talenata može napraviti više nego što je dato".

"Kao roditelj, mnogo mislim kako učiniti. Mislim da rad na pravljenju produkcije kojom bi se isticali pozitivni autoriteti, kao posljedica svog djelovanja, možda, jednim dijelom mnogo uticati. Nijesam siguran koliko...", odgovorio je Drekalović na pitanje o prevenciji i borbi protiv nasilja. 

Bojanić Lalović je kazala da mediji moraju više da promovišu mlade talente. 

Drekalović je kazao da isticanje nacionalnih različitosti može da stvori strah od njih.

"Sve te različitosti treba da imaju više prostora. Lično sam zagovornik otvaranja što većeg prostora za razlike, da svi ljudi koji su različiti imaju prostor da se manifestuju...", kazao je Drekalović. 

15:50h

Nakon sat vremena pauze odbor je nastavio zasijedanje. 

Vladimir Drekalović je kazao da mu je žao što su zakonska ograničenja onemogućila Velizaru Sredanoviću da bude u Savjetu RTCG. 

Drekalović je kazao da radi na Filosofskom fakultetu u Nikšiću. 

"Mislim da bih kao potencijalni član Savjeta mogao da dam doprinos u tom smjeru. Da pokrenem incijative za koje se čini da su korisne i jedna velika dobrobit za crnogorsko društvo, posebno ove koje se tiču prosvjete...", objasnio je Drekalović. 

Kazao je da bi trebalo u potpunosti digitalizovati Javni servis i omogućiti građanima da mu pristupe bilo gdje. 

14:45h

Poslanici Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore razgovaraće sa kandidatima Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimirom Drekalovićem i Velizarom Sredanovićem o njihovom imenovanju za dva člana Savjeta RTCG. Osim njih, razgovaraće i sa Naodom Zorićem, kandidatom nacionalnih ustanova kulture i nevladinih organizacija iz oblasti kulture. 

Na sjednici će umjesto Vasilija Čarapića biti poslanik Darko Dragović (Pokret Evropa sad)

Predsjednica Administrativnog odbora Jelena Nedović kazala je da svi poslanici mogu da postave po dva pitanja kandidatima za članstvo u Savjet RTCG. 

Nedović je pitala Velizera Sredanovića da li Mirsada Sredanović koja je zaposlena u RTCG njegova supruga, što je on i potvrdio. 

"Jeste, evo sad ćemo ako Bog da 40 godina braka proslaviti... Ja sam apolitičan čovjek. Ne pripadam nijednoj partiji, stranci. Ali ću vam kazati da je nedavno, ako nije novinarska patka, kazali da iz vaše partije jedan ministar, pomoćnik ili visoki rukovodilac u konfliktu interesa da mu žena ne može raditi na nekoj poziciji u Vladi ili državi. Ako bi gospodo to gledali niko niđe u Crnoj Gori ne bi mogao da radi", rekao je on. 

Nedović je kazala da je zakon u ovom slučaju jasan. 

"Tako da u tom smislu ono što negdje odbor predlaže je da kandidat Velizar Sredanović ne može biti član Savjeta RTCG zbog konflikta interesa...", kazala je ona. 

Sedam poslanika je glasalo da Velizar Sredanović ne može biti član Savjeta RTCG. 

Bonus video: