Mazda 3 G120 Revolution: Benzinac za trku i uštedu

Dvolitarski benzinski agregat od 120 konja omogućava zadovoljstvo i u vožnji i na pumpi
727 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2017. 19:50h

Otkad je prije nekoliko godina revolucionarno unaprijedila svoj dizajn i uvela Skyactiv tehnologije, Mazda je postala mnogo konkurentnija u svim segmentima. Tako je i njen kompaktni hečbek mazda 3 postao jedan od najnaprednijih automobila u ovoj klasi.

Japanski proizvođač ne posustaje, pa je ove godine moderrnizovao trojku, a nakon međunarodne prezentacije u Barseloni, najnoviju verziju smo isprobali i na crnogorskim putevima.

Dizajn spoljašnjosti je ostao vrlo sličan kao kod dosadašnje verzije. Ipak, uz par dorada mazda 3 sada izgleda ubjedljivije.

Na primjer, tu je nova prednja maska u trodimenzionalnoj formi u okviru koje je znak Mazde postavljen nešto niže. Njoj se kod testnog modela pridružuju farovi potpuno izvedeni u LED tehnologiji. U retrovizore su integrisani veći žmigavci, a modifikovan je i zadnji branik. LED tehnologija je primijenjena i kod zadnjih svjetala, a u testnom primjerku čak i kod maglenki.

U enterijeru takođe ne očekujte revoluciju. Sportski dizajn kokpita je, međutim, nešto što je pobralo pohvale od klijenata. Sada je unutrašnjost oplemenjena kvalitetnijim materijalima, što je trojku dodatno primaklo premijum vozilima. Ploče sa prekidačima su luksuznije, kao i površine oko prekidača za podizače prozora i ručki na vratima.

Tvrđe plastike ima samo u donjim djelovima kabine, tamo gdje dodirujete površine su vrlo mekane.

Kokpit je i dalje orijentisan ka vozaču. Novodizajnirani volan prijatnije leži u rukama, a kod testnog modela je grijanje volana je dostupno kao opcija.

Centralni displej od sedam inča osjetljiv na dodir smješten je u vrhu centralne konzole, a njime se može upravljati i pomoću rotacionog kontrolera između sjedišta.

Mazda je oslobodila prostor između sjedišta uvođenjem elektronske parkirne kočnice, koja ne dolazi samo u osnovnom paketu opreme. U tom dijelu se otvorio prostor za razne pregrade za odlaganje sitnica, među kojima je i odjeljak sa roletnom.

Optimizovan je i mali displej na liniji pogleda vozača ispod vjetrobrana, na kome se sada jasnije projektuju osnovne informacije o vožnji.

Uz prednje i zadnje parking senzore testni model je opremljen i sistemom nadzora mrtvih uglova są sistemom za nadzor saobraćaja pozadi, i automatskim kočenjem u gradu.

Kad je riječ o upravljivosti, trojka je uvijek bila jedan od najboljih automobila uklasi. Mazdin razvojni tim se potrudio da kod najnovije verzije vozač uživa još više. Uprkos tome što 64 odsto mase ide na prednje točkove, novom trojkom se upravlja sa velikom preciznošću i kontrolom, a šasija je izuzetno agilna.

Mazda 3 je prvi model ovog japanskog proizvođača kod koga je ugrađen sistem G vektoring kontrol. Radi se o uređaju koji raspoređuje obrtni monent po točkovima čime se povećava stabilnost i smanjuje potreba vaozača da koriguje putanju na upravljaču

Trojka u potpunosti odslikava Mazdin slogan džinba itai koji u japanskoj tradiciji simbolizuje jedinstvo konja i jahača. Sa ovim automobilom nema iznenađenja, ponašanje mu je predvidljivo, a reakcije na komande vozača vrlo brze.

Sa trojkom se možete sjediniti za vrlo kratko vrijeme, znaćete odmah gdje su joj limiti, a iz krivine u krivinu ćete ulaziti instinktivno, tečno i precizno, i brzo iako to želite.

Kontrola stabilnosti ostaje suzdržana dok proklizavanje postane opasno, a pedala gasa i volan ostaju konzistentni, pouzdani i komunikativni.

Testni automobil je opremljen paketom Revolution koji podrazumijeva i točkove od 18 inča, I-stop sistem, Bose muzički sistem są 9 zvčnika, automatsku dvozonsku digitalnu klimu.

Cijena ovako opremljene trojke kod crnogorskog zastupnika Mazde je 21.700 eura.

Agilan već preko 2.000 obrtaja, potrošnja oko šest i po litara

Testni model opremljen je benzinskim motorom zapremine dva litra koji razvija 120 KS I 210 Nm. Osim što su njegove performanse na papiru vrlo ubjedljive, pa tako od 0 do 100 stiže za nepunih devet sekundi, ovaj atmosferski agregat je i u praksi na nas ostavio vrlo povoljan utisak.

On može da ponudi i relaksiranu tihu vožnju, ali kada zatreba nagazite po gasu i dobićete auto koji ne zazire ni od snažnijih vozila. U tome mu pomaže fenomenalni manuelni mjenjač. Vrlo kratkim hodom, preciznošću i oštrinom on se savršeno uklapa u sportski karakter.

Motor se odaziva na gas već preko 2.000 obrtaja. Potrošnja je iznenađujuće niska i pored velike zapremine. Na otvorenom možete da je spustite i na pet litara, a prosjek je oko šest i po.

Galerija

Bonus video: