Dakić i zvanično načelnik Generalštaba

"Dužnost preuzimam na dan kada je vojni element nacionalne moći Crne Gore, nesumnjivo imao vrlo važnu ulogu u potvrđivanju njene nezavisnosti 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, i istog dana 1941. godine, kada je buknuo Trinaestojulski ustanak, akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma"
860 pregleda 6 komentar(a)
Dragutin Dakić Ilija Daković Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Dragutin Dakić Ilija Daković Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.07.2018. 17:49h

Brigadni general Dragutin Dakić od danas je i zvanično načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore. Njemu je predsjednik Milo Đukanović u kasarni "Milovan Šaranović" predao zastavu Vojske Crne Gore, čime je Dakić preuzeo tu dužnost od dosadašnjeg načelnika Ilije Dakovića.

„Dužnost preuzimam na dan kada je vojni element nacionalne moći Crne Gore, nesumnjivo imao vrlo važnu ulogu u potvrđivanju njene nezavisnosti 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, i istog dana 1941. godine, kada je buknuo Trinaestojulski ustanak, akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma. Postavljenje na ovu dužnost doživljavam kao veliko priznanje ali i obavezu da pružim, kako svoj lični, tako i profesionalni, maksimum", poručio je Dakić. On je dodao da će od pripadnika Vojske Crne Gore zahtijevati maksimalnu predanost u izvršavanju dodijeljenih zadataka i misija, uz poštovanje svega onog, ne samo definisanog zakonskom obavezom već i etikom i ljudskim vrijednostima.

Dosadašnji načelnik Generalštaba, Ilija Daković, je svom nasljedniku poručio da mu ostavlja sistem koji mora nastaviti putem unapređenja svojih kapaciteta, uz uvjerenje da će novi načelnik, sa kolegama i saradnicima, uspjeti da realizuje sve što se od njih očekuje.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da se snaga država ne ogledasamo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održanja mira.

"Vojska Crne Gore biće posvećena očuvanju mira samostalno i u zajednici sa drugima, uvijek prva da pritekne i potonja da ostane" poručio je Bošković.

Dodao je da nam etika nalaže, a istorija uči da pažljivo sabiramo vlastite snage u zaštiti najvažnijih državnih interesa.

"Zato vojni barjak koji danas prelazi iz jedne u drugu ruku predajte sa dostojanstvom, a prihvatite s ponosom... neka se visoko leprša kako i dolikuje onima čiju tradiciju baštinimo. Generale Dakiću.... hrastovo znamenje što Vam od danas krasi epolete obavezuje Vas da više nijeste samo svoji već i odgovorni pred strojem potomaka junaka i pred strojem otadžbine. Položena zakletva, ali i nasljeđe, Vas obavezuje da čašću i životom branite najveće vrijednosti Crne Gore, da istrajete kad ne bude snage, da ustanete kad ne bude želje i da postupate kad sumnja nadvlada nadu. Zato marširajmo punim elanom i poletom zajedno za Crnu Goru", zaključio je Bošković.

Galerija

Bonus video: