Festivali doveli turiste u Nikšić

Od 2013. do kraja 2017. broj turista povećan za 12.469, a broj noćenja za 3.119. Prošle godine, prema zvaničnim podacima Monstata, Nikšić je posjetilo 22.356 turista, dok je ostvarenih noćenja bilo 8.815. Prema riječima direktorice TO prošle godine je naplaćeno boravišnih taksi u iznosu od 9.763,95 eura
134 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.08.2018. 16:21h

Zahvaljujući festivalima po kojima je Nikšić poslednjih godina postao prepoznatljiv, kao i po boljoj ponudi smještajnih kapaciteta, broj turista u gradu pod Trebjesom je, prema riječima direktorice Turističke organizacije (TO) Dragice Popović, iz godine u godinu sve veći.

"Ono što je posebno bitno je da imamo daleko veći broj noćenja što znači da se ljudi više i da im Nikšić nije samo usputna stanica. Broj noćenja u nekoj opštini daje mogućnosti za veći nivo i kategorizaciju samog turističkog mjesta, pa je svima u interesu da u jednoj opštini broj noćenja bude što veći”, kazala je Popović.

Tako je od 2013. do kraja 2017. broj turista povećan za 12.469, a broj noćenja za 3.119. Prošle godine, prema zvaničnim podacima Monstata, Nikšić je posjetilo 22.356 turista, dok je ostvarenih noćenja bilo 8.815. Prema riječima direktorice TO prošle godine je naplaćeno boravišnih taksi u iznosu od 9.763,95 eura.

“Ove godine, zaključno sa 31.majem, bilježimo broj od 6.699 gostiju, a ostvareno je 2.803 noćenja. Međutim, avgust je mjesec kada se u Nikšiću održavaju festivali i tada očekujemo najveći broj gostiju. Ono što nam daje nadu da će taj broj biti još veći u budućem periodu jeste i planirano otvaranje nekih novih manjih hotela”.

Lijepa priroda, revalorizovani kulturno-istorijski spomenici i kvalitetni festivali, uz poboljšane smještajne kapacitete, prema riječima direktorice lokalne turističke organizacije, dobra su zaloga da se u budućnosti mogu očekivati još bolji rezultati.

“Kvalitet je svake godine podignut na stepenicu više. Poboljšani su uslovi u smještajnim kapacitetima, poboljšana je i ponuda, a turistički proizvod je podignut na viši nivo. Sve nam to daje nadu da ovi skromni podaci, za neku od primorskih opština a za nas značajni, budu u budućem periodu što bolji i kvalitetniji”.

Popović se nada da će, kada svi značajni kulturno-istorijski spomenici budu privedeni turističkoj namjeni, biti moguće turistima ponuditi i tzv. kulturne rute, a za sada se trude da se što bolje uvežu sa turističkim organizacijama sa primorja koje pokazuju sve veće interesovanje za sjever Crne Gore.

Bonus video: