Smrtonosni kult zadržao mrežu u Crnoj Gori

“Organizacija “Aum Šinrikjo” u Crnoj Gori unapređuje mreže za regrutovanje i prikupljanje sradstava za svoje operacije. Održava ograničeno prisustvo. Članstvo je drastično smanjeno u martu 2016. godine kada su vlasti protjerale 58 stranih članova”, navodi se na sajtu CIA
385 pregleda 12 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock.com
CIA, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.08.2018. 17:54h

Sekta “Aum Šinrikjo” unapređuje svoju mrežu u Crnoj Gori, iako je većina članova protjerana prije dvije godine, navode u Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA). Na sajtu američke obavještajne agencije japanska sekta je obilježena kao jedina teroristička prijetnja u Crnoj Gori.

“Organizacija “Aum Šinrikjo” u Crnoj Gori unapređuje mreže za regrutovanje i prikupljanje sradstava za svoje operacije. Održava ograničeno prisustvo. Članstvo je drastično smanjeno u martu 2016. godine kada su vlasti protjerale 58 stranih članova”, navodi se na sajtu CIA.

Posebne jedinice policije su u martu 2016. u podgoričkom hotelu “Ramada“ i “Perjanik“ u Danilovgradu, uhapsile 58 članova kulta odgovornog za smrtonosni napad sarinom u tokijskom metrou. Tada su uhapšena 43 državljanina Rusije, sedam iz Bjelorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana.

Iz Uprave policije su tada akciju hapšenja sproveli nakon dojave partnerskih bezbjednosnih službi koje su upozorile da u Crnoj Gori borave članovi “inostrane vjerske grupe zatvorenog tipa”. Iz policije su tada pojasnili da su pripadnici sekte nakon hapšenja i saslušanja deportovani iz Crne Gore.

Japanska sekta je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojem je ubijeno 13, a povrijeđeno više hiljada osoba. Japan je nedavno pogubio posljednjih šest pripadnika kulta “Aum Šinrikjo”, osuđenih na smrtnu kaznu zbog napada u tokijskom metrou. Još sedam pripadnika kulta, među kojima je bio i lider Šoko Asahara, pogubljeno je u jula. Kult je bio optužen i za sedam drugih ubistava, kao i prethodni napad sarinom 1994. kada je ubijeno osam, a ranjeno 600 ljudi.

Svjedoci napada su tvrdili da su primijetili pakete iz kojih nešto curi, a da su odmah potom osjetili isparenja od kojih su ih pekle oči. Otrov je djelovao na žrtve u roku od nekoliko sekundi, od čega su se gušili i povraćali, dok su neki oslijepili i bili paralisani. Sljedbenici kulta su vjerovali da uskoro slijedi kraj svijeta i da će svi oni koji nisu sa njima ići u pakao - osim ako ih ne ubiju. Nakon napada u tokijskom metrou članovi kulta su nekoliko puta bezuspješno pokušavali da ispuste hidrogen-cijanid na nekoliko stanica.

Osnivač grupe, Šoko Asahara, poznat i kao Čizou Matsumoto, proglasio je sebe Hristom i prvim “prosvijetljenim” još od Bude. “Aum Šinrikjo” je stekao zvanični status kao religijska organizacija 1989. godine, a na svom vrhuncu Asahara je imao na desetine hiljada sljedbenika širom svijeta. Grupa je ubrzo postala paranoični kult apokalipse, ubijeđena da će se svijet završiti u svjetskom ratu i da će samo oni preživjeti. Kult se poslije napada 1995. godine povukao i preimenovao u “Alef” ili “Hikari no Va”.

“Aum Šinrikjo” je označena kao teroristička organizacija u SAD i mnogim drugim državama, ali Alef i Hikari no Va legalni su u Japanu, mada su proglašeni “opasnim religijama” koje su pod prismotrom.

Droga najveći problem u regionu

Crna Gora je jedina država u regionu u kojoj se na sajtu CIA upozorava na opasnost od terorizma. CIA navodi da Srbija nije riješila probleme granica sa Kosovom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Navodi se da kroz Srbiju prolazi ruta za transport heroina iz Azije ka Evropi, kao i da je njena ekonomija ranjiva kada je u pitanju pranje novca.

CIA navodi da problem sa pranjem novca ima i Albanija, kao i da kroz tu državu prolaze kanali za krijumčarenje narkotika, oružja i migranata.

U Bosni i Hercegovini, kako se navodi, raspostranjen je problem pranja novca i korupcije, dok je pravosuđe slabo.

Navodi se i da je Hrvatska tranzitna zemlja za morsko krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike ka zapadnoj Evropi.

Preporučujemo za Vas