Marković: Crna Gora dobila priliku da koristi naučne potencijale cijelog svijeta

"Vjerujem da će ovo biti početak koji će označiti transfer znanja prema crnogorskim naučnicima i crnogorskoj naučnoj zajednici i da će od toga imati benefite ne samo naučnici i pojedinci nego da će od ovoga imati benefite Crna Gora, njena ekonomija i na taj način novi crnogorski razvoj koji će doprinijeti većem kvalitetu života u Crnoj Gori
87 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2017. 11:58h

Predsjednik Vlade Duško Marković potpisao je u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), vodećoj naučnoj instituciji u svijetu, Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i CERN-a kojim Crna Gora postaje punopravna članica CMS eksperimenta (The Compact Muon Solenoid).

"Potpisivanjem ovog Memoranduma mi stvaramo pretpostavke da sav naučni potencijal i znanja renomiranih naučnika cijeloga svijeta koristimo kako bismo osposobili naše istraživače i kako bismo doprinijeli crnogorskoj nauci i razvoju fizike u Crnoj Gori", rekao je Marković nakon potpisivanja Memoranduma upriličenom u podzmenom eksperimentalnom dijelu CERN-a na 100 metara ispo zemlje.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je izrazio uvjerenje da će se koristeći potencijal CERN-a otvoriti velike i nove mogućnosti ne samo za naučnike, nego i za poboljšanje kvaliteta života svih građana Crne Gore.

"Vjerujem da će ovo biti početak koji će označiti transfer znanja prema crnogorskim naučnicima i crnogorskoj naučnoj zajednici i da će od toga imati benefite ne samo naučnici i pojedinci nego da će od ovoga imati benefite Crna Gora, njena ekonomija i na taj način novi crnogorski razvoj koji će doprinijeti većem kvalitetu života u Crnoj Gori. Privilegija je i čast da Crna Gora i njeni naučnici mogu na svoj način i u okviru svojih mogućnosti doprinositi razvoju nauke u Evropi i širom svijeta", kazao je Marković.

Crna Gora postala je ovim činom dio jednog od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, u kojem je angažovano oko 4.000 naučnika, inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta. Potpisivanjem Memoranduma i cijela infrastruktura Velikog hadronskog sudarača (LHC) sa svom pratećom opremom, detektorima i računarskim sistemima postaće dostupna našim istraživačima.

Na početku posjete, Marković je, kako je navedeno iz Vlade, rekao je vodećim rukovodiocima CERN-a da je izuzetno počastvovan boravkom u ovoj prestižnoj naučnoj instituciji i da vjeruje da će nakon ove posjete zaživjeti ideja ministarke nauke dr Sanje Damjanović da naša zemlja počne da koristi potencijale ove institucije u kojoj je ministarka provela najveći dio naučne karijere.

"Dolazimo iz male zemlje sa velikim ambicijama", rekao je Marković dodajući da je najveći deficit koji danas postoji u Crnoj Gori – deficit znanja i da je utoliko prije ova posjeta za nas značajna jer naša zemlja jedino povećanjem kvantuma korpusa znanja može dostizati razvijene zemlje i popravljati kvalitet života građana.

Rukovodioci CERN-a ukazali su Markoviću na domete ove institucije u kojoj godišnje doktorira 1.000 fizičara i gdje je prosjek godina naučnika – 27.

"Potrebni su nam mladi ljudi za našu nauku", rečeno je na početku sastanka uz napomenu generalne direktorice CERN-a Fabiole Đianoti, na čiji poziv Marković boravi u radnoj posjeti ovoj naučnoj instituciji, da je CERN od danas potpuno otvoren i za Crnu Goru.

Rukovodilac kontrole CMS-a Žoel Batler upoznao je predsjednika Vlade sa radom LHC akceleratora i rekao:

"Crna Gora će raditi u nekoj od ovih oblasti, ili možda u dvijema".

Marković se upisao u Knjigu gostiju.

"Rad sa renomiranim svjetskim naučnicima, u prestižnom okružnjenju kakvo CERN obezbjeđuje, predstavlja izvanredne uslove za usavršavanje crnogorskih istraživača. Očekujem da će saradnja na ovom nivou omogućiti efikasan transfer znanja prema našim naučnicima, i popularizaciju fizike kao važne naučne discipline u Crnoj Gori. Partnerstvo sa CERN-om je i prilika da kao društvo damo određeni doprinos nauci na najvišem evropskom i svjetskom nivou. To predstavlja posebnu čast i motiv za Crnu Goru", napisao je premijer.

Na kraju posjete Marković je razgovarao sa crnogorskim naučnicima koji rade u CERN-u.

Sa Markovićem u posjeti CERN-u su uz ministarku nauke i potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Ljubiša Stanković i rukovodilac istraživačke grupe Univerziteta Crne Gore koja će raditi sa CERN-om na CMS projektu Nataša Raičević, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Galerija

Bonus video: