Ministarstvo prosvjete pregovora sa EIB o obnavljanju računarske opreme

“Crnoj Gori je potreban održivi model rasta, zasnovan na obrazovanju i inovacijama”, navodi se u saopštenju Ministarstva
81 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2018. 15:27h

Ministarstvo prosvjete pregovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za kredit kojim bi se, ukoliko se postigne dogovor, u velikom broju crnogorskih opština u potpunosti obnovila računarska oprema, saopštio je resorni ministar Damir Šehović.

On je danas na tematskoj sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport rekao da digitalizaciju obrazovanja treba izvršiti postupno.

“Crnoj Gori je potreban održivi model rasta, zasnovan na obrazovanju i inovacijama”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šehović je podsjetio da je dodijeljeno 300 mikrobit računara za deset osnovnih škola iz Crne Gore koje učestvuju u projektu “Škole za 21. vijek”, a koji realizuju Britanski savjet i Ministarstvo prosvjete.

“Ja sam i ranije ukazivao na to da često pogrešno razumijemo svrhu digitalizacije u obrazovanju. Ona nije tu da učini ono na šta su današnje generacije navikle, skrati trud i parališe svaki novi, stvaralačni napor", naveo je on.

Digitalizacija u obrazovanju, kako je kazao ministar, treba da izazove kod djeteta stvaralačni nagon, radoznalost u vezi sa programiranjem i kreiranjem novih sadržaja, ili na praktičnom primjeru približi neki teorijski koncept.

Na sjednici je, kako je saopšteno, razgovarano o načinima zaštite djece od sadržaja na internetu i pametnom korišćenju, o premošćavanju digitalnog jaza, odnosno neravnoteže u digitalnoj pismenosti između nastavnika i učenika.

Navodi se da je posebno važan projekat za edukaciju nastavnika ECDL za digitalnu Crnu Goru, na osnovu koga je 2.133 hiljade prosvjetnih radnika obučeno za rad na računaru.

"Poručeno je i da je potrebno dalje poboljšati učenje kroz internet tehnologije u neinformatičkim predmetima, s obzirom na to da je dokazano da korišćenje internet tehnologija doprinosi efikasnosti učenja", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: